Vastelastenbond: ‘Stap over van verzekeraar en voorkom slapersboete’

26 MEI 2023 07:14 | De Vastelastenbond

De Vastelastenbond raadt aan om jaarlijks over te stappen van verzekeraar als dat financieel voordeel oplevert. Veel mensen vinden het regelen van een overstap te veel ‘gedoe’ en blijven daarom bij hun te dure verzekeraar zitten, waardoor ze honderden euro’s laten liggen. Een snelle rekensom op vergelijkssites levert direct een besparing van circa 350 euro op. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond roept consumenten op om – ongeacht de hoogte van de besparing – altijd over te stappen: “Voorkom een slapersboete en steek het te besparen bedrag in eigen zak.”

Een slapersboete is de winst die verzekeraars opstrijken als klanten niet in beweging komen terwijl er wel voordeel te behalen is”, verduidelijkt Wolfert. “Verzekeraars gaan er eigenlijk standaard van uit dat mensen blijven zitten en niet in actie komen. Deze inactieve klanten worden in de markt ‘slapers’ genoemd en daar profiteren verzekeraars van.”

Veel mensen zien overstappen voor een kleine besparing niet zitten. Zij vinden het regelen van de overstap te veel werk. Dat is jammer, want daardoor lopen consumenten veel geld mis, stelt Wolfert: “Vaak zijn er meerdere verzekeringen waarop te besparen valt. Op jaarbasis kunnen mensen honderden euro’s besparen door over te stappen van autoverzekering, schadeverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering.”

Geld in zakken verzekeraars

In mei steeg de autoverzekering bijvoorbeeld al 8 procent. Een overstap naar een andere aanbieder kan winst opleveren, blijkt uit een rondje vergelijkingssites doorlopen. “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste inboedelverzekering is circa 17 euro per maand. Vermenigvuldig dat bedrag met 12 en kom tot een besparing van 204 euro op jaarbasis”, zegt Wolfert.

Autoverzekeringen vergelijken, levert ook besparingen op. “Een WA-verzekering kost bij de ene verzekeraar 35 euro en bij een ander 23 euro. Dat is een verschil van 12 euro per maand. 12 keer 12 is 144 euro. Deze kleine rekensom levert honderden euro’s op. In dit geval 204 + 144 en dat komt neer op 348 euro”, stelt Wolfert. 

Meer concurrentie

Verzekeraars zijn maar wat blij met klanten die het te veel ‘gedoe’ vinden om over te stappen. Dat is jammer vindt de directeur van de consumentenorganisatie. Wolfert raadt consumenten aan om hun verzekeringspolissen goed te onderzoeken en gebruik te maken van onafhankelijke vergelijkingssites en de expertise van hun tussenpersonen: “Geen enkele consument wil onnodig veel betalen, maar toch gebeurt het. Overstappen loont en het is zeker de moeite waard om lopende verzekeringen te blijven controleren.”

Naast financieel voordeel levert een jaarlijkse overstap volgens Wolfert nog een groot voordeel op: “Wanneer consumenten vaker overstappen, is er meer concurrentie en houden verzekeraars elkaar scherp. Om de gunst van de klant te winnen, gaan de prijzen omlaag. Verzekeraars zullen beter hun best moeten doen om hun klanten aan zich te binden. Uiteindelijk profiteren consumenten daarvan.”

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden leden. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

www.vastelastenbond.nl

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond Torenallee 32-10 Tel: 040 - 782 1234 / 06- 24659263 marketing@vastelastenbond.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws