Cordaid roept op om te doneren op Giro555.
In Libanon blijven de bommen vallen. Inmiddels zijn er meer dan 2300 mensen omgekomen in het land sinds 8 oktober vorig jaar. Meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd. De behoefte aan humanitaire hulp groeit met de dag, maar hulpverlening wordt ook steeds hachelijker.
De humanitaire hulporganisatie Caritas Libanon draaide vóór de oorlog al op volle toeren. In Libanon leeft immers de helft van de bevolking onder de armoedegrens en bovendien telt het land anderhalf miljoen vluchtelingen uit de regio.
Nu zet de hulporganisatie alle zeilen bij om aan de hulpvraag te voldoen, mede met steun van het Nederlandse Cordaid. Toen de situatie ook in Libanon escaleerde, kwam Caritas met een noodhulphotline. Met 89 hulpcentra, 3000 vrijwilligers en 660 medewerkers verlenen zij een breed spectrum aan hulp, van gezondheidszorg en voedselhulp tot psychosociale en juridische bijstand. Ontheemden, migranten, vluchtelingen en ook slachtoffers van seksueel geweld en mensenhandel hebben hun bijzondere aandacht.
Kort geleden ging Pater Michel, hoofd van Caritas Libanon, mee op pad met de mobiele medische hulpteams in het zwaar getroffen zuiden van het land. Nu wordt humanitaire toegang tot crisisgebieden steeds moeilijker. "Veel van de medewerkers hebben zelf moeten vluchten voor het geweld", zegt hij.
Toch blijven de medewerkers doorwerken, met schaarse middelen. Hoe zij dat doen en met welke risico's, staat in het verslag van Pater Michel vanuit Beiroet, terwijl verderop in de stad de bommen vallen.
Dit is een origineel bericht van Cordaid
Ga naar alle berichten van deze organisatie.