Nederland verdubbelt inzet Blue Deal voor schoon en voldoende water wereldwijd

15 JUL 2022 10:23 | Unie van Waterschappen

Het rijk en de waterschappen verdubbelen hun gezamenlijke jaarlijkse inzet binnen de Blue Deal naar 10 miljoen euro per jaar in de periode 2023-2030. Die toezegging deed minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 14 juli in New York tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development. Het doel van de Blue Deal: 20 miljoen mensen wereldwijd helpen toegang te krijgen tot voldoende, schoon en veilig water. 

Op deze manier wil Nederland bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). De minister riep ook andere landen op om meer en sneller te werken aan schoon water en sanitatie wereldwijd. De aandacht voor water tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development is een opmaat naar de grote VN Waterconferentie in maart 2023, waarvan Nederland samen met Tadzjikistan de host is. 

Klimaatactie betekent wateractie

Tijdens haar speech gaf de minister aan dat er een Water Action Agenda moet komen. “De wetenschap leert ons dat vooral water en klimaat onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: 90% van alle rampen is watergerelateerd, en daarom is klimaatactie wateractie.” De verdubbeling van het jaarlijkse budget voor de Blue Deal was de eerste toezegging van Nederland voor de Water Action Agenda. Schreinemacher riep de andere landen op tot vergelijkbare acties. 

Blue Deal

De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities), samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het programma is gestart in 2018 en de tweede fase die de minister nu aankondigt loopt van 2023 tot 2030. Het programma bestaat uit 17 langdurige partnerschappen in 15 landen. 

Problemen nemen toe

Luzette Kroon, bestuurslid Unie van Waterschappen en portefeuillehouder Internationaal: “Overal ter wereld merken waterbeheerders de gevolgen van klimaatverandering. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe. Daarom is er een toenemende vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer. En dat is precies wat de Nederlandse waterschappen te bieden hebben. Die kennis en expertise willen we graag delen. Het programma draagt daarmee bij aan het behalen van de SDG’s 6.3 - 6.6.”

Kennis halen

Behalve het delen van de eigen kennis, halen de waterschappen ook kennis op uit de partnerschappen. Er ontstaan nieuwe ideeën en ervaringen die ook in Nederland gebruikt kunnen worden. Zo hebben landen als Burkina Faso en Zuid-Afrika jarenlange ervaring met droogte, iets wat in de Nederland relatief nieuw is. Daarnaast creëert het werk van de waterschappen in de Blue Deal-partnerschappen ook kansen voor het Nederlandse en het lokale bedrijfsleven.

Minister Liesje Schreinemacher tijdens haar speech bij het High Level Political Forum on Sustainable Development in New York. Waterschappen werken wereldwijd samen met lokale waterbeheerders binnen het programma de Blue Deal, zoals hier in Kenia.

 

Meer informatie: Unie van Waterschappen, Judith de Jong, 0623195597, jjong@uvw.nl

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten