“Zet medewerkers aan de tekentafel”

07 JUL 2021 09:53 | Met Gemak In Het Nieuws i.s.m. Y. van Dongen

Een op de tien medewerkers wil fulltime terug naar kantoor

DEN HAAG – Nu slechts een op de tien medewerkers fulltime terug wil naar kantoor, een vijfde liever blijft thuiswerken en zeventig procent een tussenvorm wil, zouden werkgevers er verstandig aan doen om hierop te anticiperen. Dat stelt Yolanda van Dongen, teamcoach bij Van Dongen en Co.

“Onze hersenen zijn niet meer gewend aan alle prikkels en bovendien hebben we hele andere ervaringen opgedaan in de ongekende lockdown periode”, zegt Van Dongen. “Werk en privé zijn behoorlijk in elkaar overgelopen. Vragen als: hoe blijf je nu vitaal? Energiek? In balans?, zijn relevante vragen die werkgevers en werknemers zich zouden moeten stellen.”

Anticiperen

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat één op de tien medewerkers fulltime terug wil naar het werk. Maar 20 procent blijft graag thuiswerken en maar liefst 70 procent kiest een tussenvorm. “Daarop zouden werkgevers moeten anticiperen”, stelt Yolanda van Dongen, teamcoach, coach persoonlijke ontwikkeling en auteur. “Ik zie nog te veel gestruggle. Zonde! Want als je nu investeert in je medewerker en inventariseert wat de wensen zijn, kun je veel ‘struggle’ voorkomen.”

Aan de tekentafel

Van Dongen roept werkgevers daarom op om medewerkers aan de tekentafel te zetten. “Laat hen bepalen hoe het ‘nieuwe normaal’ eruit kan zien. Waarop en vooral hoe willen teams samenwerken? Want dat blijft, hoewel in een andere vorm. Geef als leiding de kaders mee, faciliteer en laat medewerkers de hernieuwde samenwerking vormgeven. Alleen zo – dus in contact met elkaar – komt de organisatie tot een soepele samenwerking. Die is essentieel om bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen.” Want, zo stelt de teamcoach: “We gaan echt niet meer terug naar het oude normaal. Daar is te veel voor gebeurd! Anticipeer, wees er op tijd bij voor energieke en gemotiveerde medewerkers.”

Voor meer informatie: www.groeisnoeibloei.nl

Meer binnen de rubriek Bedrijven