Marije Perdon
Aanleiding:
Grote bedrijven laten duurzame ambities varen: 'Rendement belangrijker'
Overheidsbeleid moet de markt ruimte geven. Overheidsbeleid moet onze leefomgeving beschermen én verbeteren. Dat de Tweede Kamer nu wil dat pensioenfondsen stoppen met ‘activistisch’ beleggen in duurzame doelen is ongelofelijk. En wederom een voorbeeld van beleid dat de maatschappij te kort doet: kortetermijndenken gaat voor natuur en maatschappij.
Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet doet vermoeden dat we met dat kortetermijnbeleid problemen kunnen oplossen. Dat we vooral weg kunnen blijven van investeren in onze leefomgeving op lange termijn. Maar wie beter kijkt, ziet onmiskenbaar dat de maatschappij zich beweegt richting verduurzaming. En die trend is – mede door Europese wetgeving – niet meer te stoppen. Door nu niet te investeren in duurzaamheid – en zelfs te blijven investeren in fossiel – schiet de overheid zichzelf dus in de voet.
De feiten laten het keer op keer zien: duurzaam investeren levert op termijn alleen maar rendement op. En niet alleen financieel. Zo kost de Natuurherstelwet ons weliswaar 75 miljard euro tot 2050, maar levert diezelfde wet ook 129 miljard euro op (Berenschot en Arcadis). Ook een recent rapport van de Rijksoverheid laat zien dat investeren in een groene en gezonde leefomgeving enkel winstgevend is.
En nu? Nu kunnen financiële instellingen hun in potentie 4.000 miljard euro aan leningen en investeringen steken in een positieve bijdrage aan natuur en maatschappij (PBL DNB). Dat is pas activistisch.
Dit is een origineel bericht van MVO Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.