NLR helpt Delftse studententeams éénpersoons vliegtoestel te maken

20 SEP 2018 10:10 | Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)

Vandaag heeft NLR aan twee Delftse studententeams vouchers uitgereikt met een gezamenlijke waarde van € 100.000,-, bedoeld voor hulp bij het maken van een éénpersoons vliegtoestel. Het gaat hierbij om in natura ondersteuning. De uitreiking vond plaats gedurende het European Rotorcraft Forum dat dit jaar in Delft wordt gehouden.

De studententeams Silverwing en Talaria doen mee aan de GoFly competitie van Boeing, die als eis stelt om één persoon verticaal te laten opstijgen en ongeveer 20 minuten te laten vliegen. Er is daarbij 2 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen.

Het veilig, stil en compact maken van het apparaat zijn de belangrijkste aspecten van de wedstrijd. Aan deze competitie doen 3000 innovators uit 95 landen mee. Eén van de Delftse teams is al in de prijzen gevallen bij de ontwerpwedstrijd in april dit jaar. De wedstrijd waarin de vliegtoestellen daadwerkelijk de lucht in gaan zal oktober 2019 in Amerika worden gehouden.

NLR gaat de twee teams helpen met het aerodynamisch- en structuurontwerp, het maken van de composietstructuur, de technische keuring en het uitvoeren van testvluchten. Daarbij krijgen ze toegang tot NLRs ACM composietenfaciliteit en NLRs NRTC dronetestcentrum in Marknesse.

Het sponsoren van de Delftse GoFly teams is voor NLR voor de hand liggend, omdat het voor NLR een aantal relevante en interessante innovatieve luchtvaartelementen bevat, zoals het elektrisch vliegen, het gebruik van lichtgewicht composietmaterialen, de link met drone-technologie en het zekerstellen van de vliegveiligheid. Ook een mogelijke toepassing van dit soort concepten voor stedelijk transport, de z.g. urban air mobility, is voor NLR interessant. Daarnaast draagt het bij aan het versterken van de relatie met studenten van technische universiteiten.

NLR is een toonaangevend, mondiaal opererend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart. Met zijn multidisciplinaire expertise en ongeëvenaarde onderzoeksfaciliteiten, levert NLR innovatieve, integrale oplossingen voor complexe uitdagingen in de aerospace sector. De werkzaamheden van NLR beslaan het volledige spectrum van Research Development Test & Evaluation (RDT&E). Met zijn kennis en faciliteiten kunnen bedrijven terecht bij NLR voor validatie, verificatie, kwalificatie, simulatie en evaluatie. Zo overbrugt NLR de kloof tussen onderzoek en toepassing in de praktijk. NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland. NLR staat voor praktische en innovatieve oplossingen, technische expertise en een lange termijn ontwerpvisie. Hierdoor vindt NLR's cutting edge technology zijn weg naar succesvolle lucht- en ruimtevaartprogramma's van OEM's zoals Airbus, Embraer en Pilatus. NLR draagt bij aan (defensie)programma's zoals ESA's IXV re-entry voertuig, de F-35, de Apache-helikopter en Europese programma's als SESAR en Clean Sky 2. Opgericht in 1919 en met 650 betrokken medewerkers, realiseerde NLR in 2017 een omzet van 76 miljoen euro. Driekwart hiervan is afkomstig uit contractonderzoek, het overige betreft een overheidsbijdrage.

Meer binnen deze rubriek