De internationale jongerenorganisatie "The Peacebuilding Project", die verschillende initiatieven op het gebied van vredesopbouw heeft ontplooid, zoals het Rohingya Literacy Program, is de winnaar van de Youth Carnegie Peace Prize 2021. De Carnegie Stichting - Vredespaleis en de Youth Peace Initiative (YPI) kennen deze tweejaarlijkse prijs toe aan jonge vredesstichters om erkenning te geven aan hun werk en om jongeren aan te moedigen vredesactiviteiten op te starten.
Wat in 2017 aan de Universiteit van Chicago als onderzoek naar de oorzaken van conflicten begon, is uitgegroeid tot een succesvolle internationale organisatie. Een door vrijwilligers geleide organisatie die een cultuur van vrede, onderwijs en wederzijds begrip bevordert. "The Peacebuilding Project" biedt een breed scala aan praktische hulp en ondersteuning in conflictgebieden, bijvoorbeeld aan de Rohingya die vanuit Myanmar naar India moesten vluchten. In het kader van hun "Rohingya Literacy Program" in New Delhi leren vrijwilligers van het project jonge kinderen taal- en computervaardigheden om, zoals Rhea Mahanta, oprichtster van The Peacebuilding Project, zegt "toegang te geven tot duurzame educatie”. Hierdoor bouwen de vrijwilligers in feite bruggen voor de volgende generatie.
Uit alle wereldwijde video-inzendingen die de jury ontving, koos zij het Peacebuilding Project als laureaat van de Youth Carnegie Peace Prize 2021 vanwege de complexiteit van haar activiteiten: "Het is een symbiose van wetenschappelijk onderzoek en actieve inspanningen ter plekke. Het biedt online platforms, maar tegelijkertijd bezoeken de vrijwilligers van het project persoonlijk lokale gemeenschappen die geen toegang hebben tot het internet. Het doel van het project is niet alleen om conflicten te voorkomen of op te lossen, maar ook om conflicten onder ogen te zien, ze te benoemen en vervolgens te proberen deze te transformeren." De focus van het Peacebuilding Project ligt op dialoog en samenwerking en dat wordt weerspiegelt in hun vertrekpunt: volgens Rhea Mahanta is het niet "wij tegen hen", maar altijd "wij tegen het probleem".
Prijsuitreiking
Op 9 december is het precies zes jaar geleden dat Resolutie 2250 van de VN-Veiligheidsraad over Jeugd, Vrede en Veiligheid werd aangenomen. Daarom kozen de gemeente Den Haag, het YPI en het Vredespaleis ervoor om op deze belangrijke datum de Youth Carnegie Peace Prize 2021 uit te reiken. De ceremonie vond plaats in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis, die normaalgesproken fungeert als zittingszaal van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Aangezien de prijsuitreiking in een hybride vorm werd georganiseerd, leverden sprekers uit zowel Den Haag, zoals Saskia Bruines, locoburgemeester van Den Haag en wethouder Internationale Zaken, als online sprekers een bijdrage aan het evenement. Ali Altiok en Irena Grizelj, auteurs en onderzoekers van het VN-rapport "We Are Here: An integrated approach to youth-inclusive peace processes" hielden een waardevolle keynote speech over de rol van jongeren. Virtuele gasten van over de hele wereld konden de prijsuitreiking bijwonen via een livestream vanuit het Vredespaleis.
Youth Carnegie Peace Prize
Educatie en vrede zijn volgens Andrew Carnegie, de stichter van het Vredespaleis, de belangrijkste voorwaarden voor zowel persoonlijke als maatschappelijke ontwikkeling. Juist de jonge generatie speelt een cruciale rol op het gebied van onderwijs en vrede. Daarom hebben de Carnegie Stichting - Vredespaleis en de Youth Peace Initiative in 2018 voor het eerst een videowedstrijd uitgeschreven om best practices van jonge vredesbouwers te verzamelen en in de schijnwerpers te zetten. De Youth Carnegie Peace Prize geeft erkenning aan het werk van jonge vredesbouwers en wil anderen inspireren en aanmoedigen om hun eigen projecten op te zetten.
Dit is een origineel bericht van Vredespaleis Carnegie Stichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.