Nederlandse man heeft zeer beperkte kennis over overgang

18 OKT 2023 08:00 | Essity

Mannen kennen nog geen 10% van de overgangssymptomen

Zeist, 18 oktober 2023 - Opvliegers, minder zin in seks, stemmingswisselingen; het zijn de bekendere symptomen waar vrouwen mee te maken krijgen als zij in de overgang zitten. Het lichaam van de vrouw maakt tijdens de overgang een grote verandering door. Een begripvolle partner kan in deze periode een wereld van verschil maken. In het kader van World Menopause Day onderzocht Essity hoe Nederlandse mannen naar de overgang kijken en wat zij er eigenlijk vanaf weten. Hieruit blijkt dat hun kennis beperkt is en zij (40%) de overgang beschouwen als slechts ‘iets vervelends’.

“Schat, stel je niet aan’’ 

Gebrek aan ondersteuning van partners tijdens de overgang is iets wat jammer genoeg vaak voorkomt. Het onderzoek van Essity bevestigt dit: “we hebben namelijk nog een lange weg te gaan als het aankomt op het vergroten van het bewustzijn onder de Nederlandse mannen”. Zo vindt één op de tien mannen dat vrouwen ‘zich niet zo moeten aanstellen’ tijdens de overgang. Daarnaast geeft meer dan de helft eerlijk toe dat hij zijn partner niet voor de volle 100% steunt tijdens deze periode.

Wachten tot het overgaat

Is het een kwestie van niet willen helpen tijdens de overgang of eerder een gebrek aan kennis over dit veranderproces? Bijna een derde van de Nederlandse mannen wil zijn partner graag bijstaan tijdens de overgang, maar heeft geen idee hoe hij dit moet aanpakken. De kennis over de overgang ontbreekt overduidelijk. Daar staat tegenover dat meer dan de helft wel meer wíl weten over de overgang, zodat hij zijn partner beter kan bijstaan. Driekwart van de mannen (75%) denkt dat vrouwen de overgang ‘maar moeten uitzitten’, terwijl er zeker goede methodes zijn die de overgang verdraagzamer maken.

Weinig begrip van symptomen

Er zijn maar liefst 63 verschillende symptomen waar vrouwen mee te maken krijgen in de overgang. Gemiddeld weten mannen er niet meer dan vijf te noemen: opvliegers, stemmingswisselingen, minder zin in seks, onvruchtbaar worden en overmatig zweten. Opvallend, want meer dan de helft van de wereldbevolking krijgt te maken krijgt met de overgang. Op 18 oktober is het World Menopause Day, opgericht door de International Menopause Society. Deze dag heeft als doel om het bewustzijn te verhogen rondom het fenomeen: de overgang. En dat is iets goeds vindt Essity: “Wie in de toekomst te maken krijgt met een opvlieger, kan rekenen op steeds meer begrip. Hopelijk”.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode