'Ware paddenstoelenexplosie begin augustus door regen en hoge temperatuur'

03 AUG 2023 14:35 | IVN Natuureducatie

Dit is een expertquote van Grietje Loof, Natuurgids, IVN Natuureducatie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Regen is een zegen voor indoor attracties: 'Gekkenwerk' en 'jackpot' - RTV Drenthe

Terwijl veel Nederlanders balen van het slechte zomerweer en hun heil zoeken in bioscopen, musea en andere indoorattracties ziet wie daar oog voor heeft de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos. De temperatuur en de hoge vochtigheidsgraad zorgen hartje zomer voor een ongekende explosie aan paddenstoelen. In alle kleuren en formaten poppen soorten op. Echt heel bijzonder.

Als je in het bos loopt, lijkt de herfst echt begonnen. Het ziet er werkelijk fantastisch uit. Dit is voor begin augustus echt ongekend. Paddenstoelen zijn er het hele jaar rond, maar in deze aantallen en groottes zie je in deze tijd van het jaar anders nooit. Vorig jaar bijvoorbeeld was het ontzettend droog en dat kon je merken. Toen waren de paddenstoelen juist heel klein, gewoonweg verschrompeld. Maar door de natte zomer is de bodem nu echt in beweging. Zo zie je maar: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Zelfs mycena gespot

Bij mijn IVN-afdeling Hoogeveen raken we er niet over uitgepraat. Onze natuurgids Bart Pijper heeft al zoveel mooie foto’s gemaakt van paddenstoelen in wat hij hier in Drenthe ‘het Sprookjesbos’ noemt. Sinds een paar dagen staat het helemaal vol met de meest fantastische paddenstoelen, die tevoorschijn komen vanonder en dik groen tapijt van allerlei soorten mos. Daar vind je ook de mycena. Volgens onze paddenstoelendeskundige Bernhard de Vries, die al vijftig jaar onderzoek doet, is dat echt bijzonder. Nooit eerder heeft hij begin augustus de mycena gezien.

Voor veel vakantiegangers is dit natte weer natuurlijk niet heel fijn. Maar als je door een andere bril kunt kijken, zie je nu echt heel veel moois. Voor de natuur is dit een zegen. Alles is groen en groeit. En dat is iets om blij van te worden.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur