Schaatsles voor gehandicapt kind dankzij schaatsframe

03 OKT 2023 09:35 | het Gehandicapte Kind

Op 16 ijsbanen in Nederland kunnen voortaan ook kinderen met een handicap deelnemen aan de reguliere schaatslessen. Dat is mogelijk dankzij schaatsframes van Stichting het Gehandicapte Kind. Met dit hulpmiddel kunnen kinderen die door een fysieke beperking niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs.  

Samen Schaatsen  

Nederland is een schaatsland: zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Maar voor veel kinderen met een handicap is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in: dankzij het schaatsframe kunnen kinderen met en zonder beperking voortaan samen schaatsen.  

Kinderen met en zonder handicap samen op het ijs

Schaatsframe 

Het schaatsframe bevat een zitje, een stuur en drie ijzers. Kinderen zitten op het frame en zetten zich af met spikes onder hun voeten. Het coole sporthulpmiddel is vorig seizoen geïntroduceerd door Stichting het Gehandicapte Kind: tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer konden kinderen in heel Nederland een gratis clinic volgen. Dat was vaak een ongekende ervaring. Zoals een van de deelnemers zei: “Als gehandicapt kind kun je gewoon blij schaatsen. Weer een stapje dichter bij een gewoon kind zijn!” 

Reguliere lessen 

Ook ijsbanen en schaatsscholen waren enthousiast over hun kennismaking met de schaatsframes. Zestien ijsbanen hebben deze schaatsvorm nu opgenomen in hun aanbod. Hier kunnen kinderen met een beperking komend seizoen deelnemen aan de reguliere lessen (en op één ijsbaan ook aan de kunstschaatsles). Tevens kunnen kinderen een frame huren om vrij te schaatsen. 

De ijsbanen ontvangen van Stichting het Gehandicapte Kind een aantal frames en een training voor de instructeurs; zij leren hoe ze hun lessen leuk en toegankelijk kunnen maken voor alle kinderen. Een overzicht van de deelnemende ijsbanen is te vinden op frameschaatsen.nl.  

Kinderen met en zonder handicap samen op het ijs

Noot voor de redactie (niet voor publicatie) Bijgaande foto’s mogen rechtenvrij gebruikt worden bij publicaties over de lessen met schaatsframes, onder vermelding van Stichting het Gehandicapte Kind / Stephan Tellier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariël Verburg, mverburg@gehandicaptekind.nl, 06-19384343.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws