Verwarmingsbedrijven draaien overuren door vorst

09 JAN 2024 10:51 | Techniek Nederland

Het is koud in Nederland en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. De cv-ketels draaien op volle toeren en dat zorgt in een aantal gevallen voor problemen. Op koude dagen zijn het vooral oudere cv-installaties en toestellen met uitgesteld onderhoud die het begeven. Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten.

Oudere en slecht onderhouden cv-ketels

Cv-installaties die te lang geen onderhoud hebben gehad, vertonen tijdens een vorstperiode relatief vaak storingen. Ook oudere cv-ketels zijn nu extra kwetsbaar. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Het aantal storingsmeldingen loopt bij de installateurs snel op. Het gaat vaak om cv-ketels die niet of nauwelijks onderhoud hebben gehad én om oudere cv-ketels die eigenlijk al aan vervanging toe waren. De verwarmingsbedrijven zetten alles op alles om iedereen. Niemand wil graag in de kou blijven zitten.’

Gevaarlijke situaties

Installateurs treffen in veel woningen kapotte cv-ketels aan, maar ook gevaarlijke situaties. Ze komen in huizen waar de ventilatieopeningen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel levert dat het risico op van koolmonoxidevergiftiging. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Ventileren is altijd noodzakelijk, óók als het vriest. Bij vorst is ook de kans aanwezig dat cv-leidingen bevriezen. Techniek Nederland adviseert daarom om zolang de kou duurt de radiatoren in huis open te zetten, zeker in slecht geïsoleerde kamers.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud van cv-ketels is om verschillende redenen belangrijk. Een ketel die deskundig wordt onderhouden door een erkend installateur, is veiliger én minder gevoelig voor storingen en veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.

Tips voor veilig en comfortabel gebruik van de cv-installatie

-       Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming!

-       Stel bij vorst de thermostaat niet lager in dan 17 graden. Dan is de woning ’s ochtends sneller op een aangename temperatuur.

-       Draai bij vorst de radiatoren een beetje open om bevriezing te voorkomen.

-       Laat de cv-ketel regelmatig controleren – de onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de richtlijnen die de fabrikant voorschrijft.

Techniek Nederland is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Wij vertegenwoordigen meer dan 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totale omzet van 26 miljard euro per jaar. De installatiesector biedt werkgelegenheid aan 180.000 mensen. De technische detailhandel bestaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van ruim 10 miljard euro per jaar. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Economie en geld