Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Global Mental Health and Social Justice’

18 NOV 2021 08:36 | ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft prof. dr. Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Global Mental Health and Social Justice’. De bijzondere leerstoel is ingesteld door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en is binnen de universiteit ondergebracht bij het Athena Instituut.

Sociale omstandigheden en voortdurende tegenslag, zoals geweld, armoede en sociale uitsluiting, hebben een belangrijke invloed op geestelijke gezondheid, ook in humanitaire crises. De leerstoel richt zich op het versterken van de kennis over de complexe relaties tussen sociale omstandigheden en geestelijke gezondheid. Vanuit het perspectief van sociale rechtvaardigheid legt hij een specifieke focus op kwetsbare bevolkingsgroepen die getroffen zijn door gewapende conflicten en rampen.

Internationaal zet ARQ zich al jarenlang in voor de mentale en psychosociale gezondheid van mensen getroffen door oorlog, rampen en de nasleep van traumatische situaties in lage- en middeninkomenslanden.

Wietse Tol: “Er is duidelijk, en terecht, een groeiende interesse in internationale geestelijke gezondheid. ARQ is door hun onderzoek en door het ontwikkelen van effectieve psychologische en psychosociale interventies een belangrijke schakel tussen theorie en praktijk. Ik ben blij hieraan een bijdrage te kunnen leveren.”

Over Wietse Tol

Wietse Tol behaalde zijn Master Klinische en Gezondheidspsychologie in 2002 aan de Universiteit van Leiden, en zijn PhD (cum laude) in 2009 aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarna hij een postdoctorale fellow was bij het Global Health Initiative van Yale University. Tol heeft uitgebreide internationale onderzoekservaring op het gebied van Global Mental Health, met een speciale focus op lage- en middeninkomenslanden (LMICs). Tussen 2016 en 2020 was hij aangesloten bij de  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Department of Mental Health in Baltimore. Hij ontving vele onderscheidingen, inclusief de Award for Excellence in International Public Health Practice van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Wietse Tol is tegenwoordig professor Global Mental Health aan de Universiteit van Kopenhagen en Senior Advisor van HealthRight International. Hij werkt nauw samen met vele NGO’s en maakt actief onderdeel uit van verschillende nationale en internationale netwerken.

Over ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum helpt mensen, organisaties en samenlevingen om de psychosociale impact van ingrijpende gebeurtenissen te minimaliseren. ARQ biedt preventieve ondersteuning en -advies, doet wetenschappelijk onderzoek naar psychotrauma en verzorgt opleidingen en trainingen in binnen- en buitenland. ARQ zorgt voor mensen met psychotraumaklachten door screening, diagnostiek en behandeling. Daarnaast adviseert ARQ organisaties en overheid over de inrichting van zorg voor getroffenen.

Meer binnen deze rubriek