Erotisch centrum versus bedevaartkerk

15 FEB 2024 09:48 | Lourdes aan de Amstel

Erotisch centrum een gevaar voor de toekomst van Amsterdam

De Amsterdamse gemeenteraad neemt vandaag een beslissing over de exacte plaats van een  Erotisch centrum c.q. megabordeel aan de Zuidas. De beoogde locatie ligt in het gebied waar de langverwachte Mariale bedevaart kathedraal voor de Vrouwe van alle Volkeren zou moeten komen volgens vele gelovigen.

Volgens de Stichting lourdes aan de Amstel die zich al jaren inzet voor de realisatie van deze bedevaartkathedraal naar model van de Aya Sophia in Istanbul, zou dit funest zijn voor de toekomst van Amsterdam.

Amsterdam een ijzersterk en geliefd  "merk"

Een dergelijk megabordeel, zoals het erotisch centrum in de wandelgangen genoemd wordt, kan het "merk" Amsterdam ernstig schade toebrengen. De stad Amsterdam is een zeer populaire toeristenbestemming. De bezoekersprognose van de gemeente Amsterdam zelf geeft een raming van het aantal toeristenovernachtingen over de periode 2023-2025 van rond de 20 á 25 miljoen.

Overlast

De motivatie van de gemeenteraad voor het plan van het erotisch centrum is de grote overlast die - een gedeelte van de toeristen - veroorzaken in met name de binnenstad. Voor een gedeelte van de toeristen werkt de bekendheid van Amsterdam als stad van de koffieshops en van het  'Red light district' als een magneet ;  "Lekker drinken, blowen en de wallen op".

De bouw van een erotisch centrum aan de Zuidas zal deze magneetfunctie echter alleen maar versterken. Het feit van een 'megabordeel' dat 18 uur per dag open is met inpandig Sexmuseum en andere attracties benevens 100 'dames', zal het Imago van Amsterdam als 'pretstad' alleen maar  versterken en dus nog veel méér prettoerisen naar Amsterdam kunnen trekken met als consequentie nog meer overlast. 

Goede strategische oplossing

Volgens Lourdes aan de Amstel is de oplossing voor het probleem van de overlast niet een 'megabordeel' maar een verandering van het Imago van Amsterdam. Het al sterke merk 'Amsterdam' zou  ontdaan moeten worden van de negatieve  'pret-aspecten' ( drank, koffieshops, redlight) en de positieve aspecten - die al volop aanwezig zijn -  zouden versterkt moeten worden. Dit zou gerealiseerd worden door activiteiten en 'attracties' te ontwikkelen die een positieve, verbindende uitstraling hebben, passend bij Amsterdam.

Bedevaartkerk 

De bouw van een grote bedevaartkerk aan de Zuidas zou hier een rol in kunnen spelen. De devotie tot de Amsterdamse Maria verschijningen  die plaatsvonden tussen 1945 en 1959, is al wereldwijd verspreid.  Voor vele miljoenen gelovigen is Maria als Vrouwe van alle Volkeren een populaire devotie.  Een 'bedevaartkathedraal' naar model van de Aya Sophia zou dus veel pelgrims naar Amsterdam kunnen trekken.  Ook voor minder gelovige mensen zou een dergelijke kathedraal naar model van de Aya Sophia een aantrekkingskracht kunnen hebben. 

'Lourdes aan de Amstel' versus 'Erotiek aan de Amstel '

Aan de nabijgelegen Amstel, waar nog plaats genoeg is, zou een waar 'Lourdes aan de Amstel' kunnen verrijzen, een bedevaartdorp met faciliteiten, hotels, kapellen, e.d.  Samen met een grote bedevaartkerk bij de RAI zou dit een positieve bijdrage kunnen leveren aan het merk 'Amsterdam'.  

Toeristen zullen blijven komen

Toeristen zullen in grote getallen naar Amsterdam blijven komen. Aan ons - de Amsterdammers / de gemeenteraad - de keus welke soort toeristen we willen aantrekken.  Een megabordeel wat commercieel geëxploiteerd en gemarket zal worden, zal het sterke merk 'Amsterdam' zeer verslechteren en slechts voor meer prettoerisme en overlast zorgen.

Stichting Lourdes aan de Amstel Stichtinglada@gmail.com 0619983416

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid