AMSTERDAM ALS MONDIALE BEDEVAARTSPLAATS, EEN LOURDES AAN DE AMSTEL

19 JUL 2024 08:30 | Stichting Lourdes aan de Amstel

MARIALE BEDEVAARTKATHEDRAAL / COREDEMPTRIX

De stichting Lourdes aan de Amstel ijvert sinds jaar en dag voor de bouw van een grote Mariale bedevaartkathedraal naar model van de Aya Sophia bij de RAI te Amsterdam. Een initiatief dat een plek wil geven aan de devotie tot de Amsterdamse Mariaverschijningen die van 1945 tot 1958 in de Amsterdamse rivierenbuurt plaatsvonden, een devotie die zich sindsdien wereldwijd verspreid heeft. In tegenstelling tot wat recente berichten in de media impliceren is er geen verandering gekomen in de bouwplannen voor deze Mariakerk.

HET 5e DOGMA

Miljoenen gelovigen over de hele wereld hebben een devotie tot Maria als 'Vrouwe Alle Volkeren', en hechten geloof aan de Mariaverschijning van Amsterdam. 700 Bisschoppen, 40 kardinalen en acht miljoen leken hebben reeds petities ondertekend voor een 5e Mariale Dogma dat zijn oorsprong vindt in de Amsterdamse verschijningen. Een dogma dat Maria als Co-redemptrix en Middelares erkent, en het sluitstuk vormt van de theologie rond Maria. Dit alles biedt een zeer breed draagvlak voor de realisatie van een bedevaartkathedraal waardoor de stad mondiaal gezien op de kaart gezet kan worden als een waar Lourdes aan de Amstel, een bedevaartsplaats van het kaliber van Fatima en Guadeloupe.

RECENTE ONTWIKKELINGEN

Vorige week donderdag (11/07) heeft de Dicasterie voor de Geloofsleer een persbericht uitgebracht ter verduidelijking van de situatie rond de verschijning van de 'Vrouwe van Alle Volkeren'. Volgens dit persbericht blijkt uit een document dat  50 jaargeleden is opgesteld en tot op heden onbekend was, dat er destijds een negatief oordeel is uitgesproken aangaande het bovennatuurlijk karakter van de Amsterdamse Mariaverschijning. Volgens velen is dit echter een achterhaald document.

Reden hiervoor is de officiële vrijgave van de devotie in1995 door kardinaal Ratzinger, toenmalig hoofd van de congregatie voor de geloofsleer en de latere paus Benediktus XVI. Bij deze vrijgave heeft de kardinaal verklaard dat de erkenning van het bovennatuurlijke karakter op later tijdstip mogelijk bleef. Dit is een normale gang van zaken bij Mariaverschijningen. Eerst wordt de devotie toegestaan - bijvoorbeeld het gebruik van een bepaalde titel voor Maria. Vervolgens vindt er na verloop van tijd een evaluatie plaats en kan, eventueel, het bovennatuurlijk karakter erkend worden.  

Deze vrijgave van de devotie door kardinaal Ratzinger wordt ook door de huidige Dicasterie voor de Geloofsleer gehandhaafd. Het negatieve oordeel van 1974 over de bovennatuurlijke aard, m.a.w. dat het bovennatuurlijk karakter niet kon worden vastgesteld, is zeker niét definitief. Het was een oordeel op basis van de destijds bekende gegevens. De verklaring van het hoofd van dezelfde congregatie in 1995 laat de mogelijkheid van een toekomstig positief oordeel uitdrukkelijk open. 

MOEIZAAM PROCES

Vele Mariaverschijningen zijn door een min of meer moeizaam proces van erkenning gegaan. Dit is op zich normaal en geen reden voor onrust; de kerk moet immers voorzichtig zijn en zorgvuldig onderscheiden. Mede ten behoeve van deze zorgvuldige onderscheiding zijn op 17 mei jongsleden nieuwe normen gepubliceerd door de Dicasterie voor de Geloofsleer aangaande de beoordeling van Mariaverschijningen. Normen waarbinnen ook de Amsterdamse Mariaverschijning zou kunnen vallen. 

GEVOLGEN VOOR DE BEDEVAARTSKERK EN ACTIES

De bouw van een bedevaartskerk voor pelgrims die hun devotie voor Maria willen beleven is kerkjuridisch nog steeds volledig mogelijk. De stichting Lourdes aan de Amstel gaat daarom door met de promotie van deze Mariale kerk en zal binnekort met een grote fondswervingscampage starten.

In de kop van de Zuidas aan de Gaasterlandstraat, waar de gedroomde bedevaartskerk gebouwd zou moeten worden, is nog voldoende bouwgrond beschikbaar om een mooie Mariale kathedraal te bouwen benevens een studiecentrum voor mariologie en andere faciliteiten. 

Volgens Lourdes aan de Amstel zal deze bedevaartkathedraal een mooie culturele afsluiting van de Zuidas zijn, en voor een mooi tegenwicht zorgen ten opzichte van de tientallen kantoorkolossen die de skyline van de Zuidas domineren.

 

Stichting Lourdes aan de Amstel

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws