Petitie KidsRights en Shadow Game: Waarom geen hulp voor ALLE vluchtelingenkinderen?

11 APR 2022 17:37 | KidsRights

KidsRights en Shadow Game slaan handen ineen: Europarlement wil de beste hulp voor Oekraïense kinderen op de vlucht. Waarom geldt dit niet voor alle vluchtelingenkinderen?

Europarlementariërs namen op 7 april een resolutie aan die oproept tot bescherming van Oekraïense kindvluchtelingen. Gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren moeten goed opgevangen worden. Dat is nodig om uitbuiting, misbruik en illegale adoptie te voorkomen. Ook moeten ze een veilige doorgang krijgen van Oekraïne naar de EU.

De kinderen uit de met een Gouden Kalf bekroonde documentaire Shadow Game - over alleenreizende gevluchte tieners - kregen een heel andere ontvangst. Zij liepen in hun eentje duizenden kilometers vanuit landen als Afghanistan, Syrie en Irak. Eenmaal in Europa moesten ze bij de landsgrenzen door mijnenvelden lopen, werden ze in elkaar geslagen door gewelddadige grenswachten en terug de grens overgezet.

“Ik ben blij voor Oekraïense kinderen dat ze worden geholpen. Want ik weet hoe erg oorlog en vluchten is,” aldus Mohammed, een van de jongens in Shadow Game. Hij was 14 toen hij zonder ouders naar Europa vluchtte. “Helaas kreeg ik geen hulp, maar werd ik tegengehouden aan de grenzen in Europa,” Mohammed vertelde erover in NOS Stories.

Iedere dag gaan de pushbacks door en ze worden steeds gewelddadiger. Momenteel zijn er nog altijd 22.500 kinderen die aan Europa’s grenzen zijn vastgelopen. (bron: Unicef) Terwijl Oekraïense minderjarige vluchtelingen volgens sommige media als ‘helden’ worden onthaald en terecht geholpen en beschermd worden.

Marc Dullaert, bestuursvoorzitter van KidsRights en voormalig voorzitter van de Europese kinderombudsmannen: “Het is fantastisch dat Europa kinderen wil beschermen zoals we afspraken in het Kinderrechtenverdrag. Waarom gelden deze beschermingsmaatregelen niet voor alle kinderen en minderjarige jongeren op de vlucht die de EU binnenkomen? Het VN kinderrechtenverdrag discrimineert hierin niet, de EU wel?”

Petitie Bescherm kinderen op de vlucht

De tieners uit Shadow Game hebben het manifest Bescherm kinderen op de vlucht opgesteld waarin ze de Europese commissie en het Parlement oproepen om hun leeftijdsgenoten die nog aan onze grenzen zijn vastgelopen ook te helpen. Het manifest is al door bijna 20.000 Europese burgers ondertekend.

Kids Rights van voormalig kinderombudsman Marc Dullaert en de makers van de documentaire Shadow Game gaan samenwerken om nog meer handtekeningen te verzamelen.

Op 14 juni vertellen de jongeren uit Shadow Game in het Europees Parlement hun verhaal en bieden ze de petitie aan.

Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel: “Wij hebben tijdens het maken van Shadow Game talloze kinderrechtenschendingen gezien. Het is moedwillig beleid van Europa om kinderen op de vlucht tegen te werken. De kinderen die wij hebben gevolgd zijn daardoor getraumatiseerd aangekomen. We zien nu dat een ander, menswaardig beleid wél mogelijk is. Het is niet meer dan rechtvaardig dat we dat beleid toepassen op alle kinderen die op de vlucht zijn. Dat is in lijn met de waarden waarvoor we zeggen te staan.”

Tieners op de vlucht

In de documentaire Shadow Game volgen we tieners tijdens een helse tocht door Europa. De film won o.a het Gouden Kalf voor Beste lange documentaire, de Prix Europa voor beste Europese documentaire, de Geneva Award en de Dutch Movies Matter Award. De film werd door KRO-NCRV uitgezonden en is online terug te zien.

De petitie is hier te tekenen: https://actie.degoedezaak.org/petitions/bescherm-kinderen-op-de-vlucht en internationaal: https://www.change.org/p/protect-children-on-the-move

Voor meer informatie over het hele project Shadow Game: shadowgame.eu

Over KidsRights

KidsRights is een internationale niet-gouvernementele organisatie die het welzijn van zeer kwetsbare kinderen over de hele wereld bevordert en de realisatie van hun rechten bepleit. KidsRights streeft naar een wereld waarin alle kinderen over hun rechten kunnen beschikken en het grote potentieel dat ze in zich mee dragen, kunnen realiseren. KidsRights ziet kinderen als changemakers met de kracht om de wereld in beweging te brengen en ondersteunt die kinderen bij het uiten van hun mening en het ondernemen van actie om verandering teweeg te brengen.

Sinds 2005 wordt de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan een kind dat moedig strijdt voor de rechten van het kind. De boodschap van de nieuwe jonge winnaar heeft elk jaar een enorme impact en laat aan miljoenen mensen wereldwijd zien dat verandering mogelijk is. Om inzicht te krijgen in de status van kinderrechten doet KidsRights regelmatig onderzoek. De KidsRights Index is de eerste en enige ranking die jaarlijks meet hoe de rechten van kinderen wereldwijd worden gerespecteerd en in welke mate landen zich inzetten voor de verbetering van de rechten van kinderen.

KidsRights lanceerde in september 2019 de eerste digitale, grenzeloze staat voor de jeugd; State of Youth.

Bezoek voor meer informatie over KidsRights onze website: www.kidsrights.org.

Meer binnen de rubriek Europees recht