De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal tegen 2030 naar verwachting met 10,6% stijgen in plaats van met 45% te dalen. Deze daling is nodig om de stijging van de temperatuur op de wereld te beperken tot 1,5 °C. De G20-landen zijn hier het meest verantwoordelijk voor, zo stelt Oxfam Novib op basis van nieuwe cijfers die vandaag gepubliceerd zijn. Komende zaterdag start in India de 2-daagse G20-top.
Uit nieuw onderzoek in opdracht van Oxfam blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking in de G20-landen in 2030 op hetzelfde niveau blijft als nu. Dit is bijna het dubbele dat nodig is om catastrofale gevolgen voor het klimaat te voorkomen. De G20 is verantwoordelijk voor 78% van alle territoriale broeikasgasemissies. Tijdens de top in India gaan de G20 en andere landen hun nieuwste klimaatactiebeloften indienen, in aanloop naar de belangrijke VN-klimaattop in Dubai in november.
“De huidige bosbranden, droogte, mislukte oogsten, extreme overstromingen en veranderende weerpatronen zijn het gevolg van de overmatige uitstoot van broeikasgassen. Vooral mensen die het minste uitstoten lijden hier het meest onder. We kijken naar deze mega-uitstoters op met oplossingen te komen maar moeten constateren dat hun uitstoot-cijfers een heel ander verhaal vertellen,” aldus Oxfam Novib klimaatexpert Jacqueline Persson.
“Met nog minder dan drie maanden te gaan tot de top in Dubai voordat deze cruciale klimaatbeloften bekend worden, is het nu tijd dat de G20 echt ambitie en actie tonen”, zo stelt Persson.
De G20-landen stoten jaarlijks gemiddeld 7,4 tot 7,7 ton CO2 per persoon uit, de rijkste G20-landen stoten meer dan 12 ton CO2 per persoon uit. Om onder de 1,5 °C te blijven, moeten ze dit minimaal halveren tot gemiddeld 2,9 tot 3,8 ton per jaar persoon tegen 2030. De onderzoekers hebben met behulp van 3 verschillende trackingsystemen de broeikasgas-beloftes van elk G20-land tegen het licht gehouden. Daaruit komt naar voren dat de G20-landen hun uitstoot terugbrengen tot slechts gemiddeld 6,7 tot 6,9 ton per persoon – dat is bijna het dubbele van wat het zou moeten zijn.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.