Slaapvakantie werkt niet: 44% van 18- tot 34-jarigen slaapt juist minder op vakantie

27 MEI 2025 11:14 | Huijer

Veel Nederlanders grijpen Hemelvaart aan voor een minivakantie of weekendje weg. Maar wie denkt daar helemaal tot rust te komen, komt bedrogen uit. Uit nieuw onderzoek blijkt dat juist op een korte vakantie men niet altijd uitgerust terugkomt.

Gouda. Veel jongeren slapen slecht tijdens een vakantie. Uit onderzoek van Huijer.nl blijkt dat 13% van de 18- tot 34-jarigen tijdens een vakantie slecht tot zeer slecht slaapt. Vooral bij korte trips is het effect merkbaar: men keert niet altijd uitgerust terug. Met Hemelvaart in aantocht, een populair moment om er even tussenuit te gaan, is dat een opvallend inzicht.

Opvallend is dat 29% van de ondervraagden tijdens vakantie gemiddeld 1 à 2 uur minder slaapt dan thuis. Onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar loopt dit zelfs op tot 44%. Ter vergelijking: bij ouderen van 65 jaar en ouder geldt dit voor slechts 15% van de ondervraagden.

‘First Night Effect’: tot vier nachten juist slechter slapen

Een mogelijke verklaring ligt in het zogeheten First Night Effect, een wetenschappelijk vastgesteld fenomeen waarbij mensen tot wel vier nachten slechter slapen in een onbekende omgeving. Volgens de Hersenstichting is 63% van de Nederlanders ontevreden over hun slaapkwaliteit en wil 45% actief iets doen om beter te slapen. Een slaapvakantie lijkt dan misschien een logische keuze, maar uit data blijkt het tegenovergestelde.

“Een goede nachtrust begint thuis, niet in een wellnessresort of in een hotel. Slaapvakanties klinken aantrekkelijk, maar kunnen je ritme juist verstoren.” zegt onderzoeker Mitch Huijer van Huijer.nl

Jongeren zoeken rust maar slapen juist slechter op vakantie

Wat opvalt, is dat jongeren juist vaker naar een hotel of Airbnb gaan dan ouderen. Toch geven zij vaker aan slechter te slapen. Ouderen kiezen daarentegen vaker voor een vakantiewoning of blijven zelfs gewoon thuis: 15% van hen gaat helemaal niet op vakantie, tegenover slechts 6% van de jongeren.

Hoewel jongeren aangeven dat ze op vakantie gaan om tot rust te komen, blijkt uit zowel wetenschappelijk onderzoek als dit onderzoek dat die vakanties lang niet altijd bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. De paradox is duidelijk: hoe meer moeite we doen om goed te slapen, hoe moeilijker het vaak blijkt te zijn.

Thuis slapen werkt beter dan een hotelbed

Via social media en magazines worden retreats en ‘slaapvriendelijke accommodaties’ gepromoot als ultieme oplossing voor slechte nachtrust. Toch wijzen de cijfers én de wetenschap in een andere richting. Een korte vakantie zoals Hemelvaart blijkt voor veel mensen eerder een slaapverstoorder dan een slaapverbetering. Voor wie deze Hemelvaart écht wil uitrusten, is een vertrouwde omgeving, en minder schermtijd wel de betere keuze.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme