Nederlanders verdeeld over limiet contante betalingen

24 OKT 2024 10:08 | Bank.nl

Nederlanders zijn flink verdeeld over het wetsvoorstel dat contante betalingen vanaf €3.000 moet gaan verbieden, dat blijkt uit onderzoek van Bank.nl. Vier op de tien (44 procent) Nederlanders steunt de maatregel die moet bijdragen aan het bestrijden van witwassen, de resterende 56 procent geeft aan dat ze het limiteren van contante betalingen niet waarderen. In dit grootschalige enquêteonderzoek is gekeken naar hoe Nederlanders zich verhouden tot contant geld.

Contant geld zorgt volgens de Europese Centrale Bank (ECB) voor vrijheid, autonomie en privacy. Mede daarom wordt het fysieke betaalmiddel sinds jaar en dag door criminelen gebruikt om wit te wassen. In een poging om het witwassers lastiger te maken, kondigde het kabinet een wetsvoorstel aan die een limiet op contante betalingen boven de €3.000 instelt. Hoe kijkt de gewone burger aan tegen het aanscherpen van de regels omtrent contante betalingen?

Weinig grote betalingen in cash

Hoewel een substantieel deel van de Nederlanders aangeeft de maatregel niet te waarderen, geeft dertig procent aan ook daadwerkelijk ooit een betaling van €3.000 of meer in contanten te hebben afgerekend. In de meeste gevallen gaat dit om de aanschaf van een auto. Branchevereniging BOVAG zegt de contante limiet van €3.000 te steunen, en deed zelfs een oproep aan coalitiepartijen die de grens voor contante betalingen naar €10.000 wilde verhogen om af te zien van het voorstel.

“Contant geld moet overal geaccepteerd worden”

Waar velen zich wel in kunnen vinden, is een eventuele acceptatieplicht voor contant geld. Zo geeft een grote meerderheid van 79 procent aan dat contant geld overal in Nederland geaccepteerd moet worden. Bovendien hebben relatief veel Nederlanders (49 procent) eens meegemaakt dat zij ergens met contant geld wilden afrekenen, om erachter te komen dat dit niet mogelijk was. Onlangs werd het amendement over een acceptatieplicht voor contant geld nog aangenomen door de Tweede Kamer. Bij de uitwerking zal er volgens minister Heinen van Financiën (VVD) wel gekeken worden naar veiligheidsuitzonderingen voor ondernemers met een hoog risico op overvallen.

Vrees voor het verdwijnen van contant geld

Dat er meer gepind dan contant betaald wordt, is inmiddels wel bekend. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat van alle kassabetalingen in 2023, slechts 20 procent met contant geld werd afgerekend. Ter vergelijking, in 2023 was dat nog 57 procent. Een groot deel van de respondenten verwacht dat deze daling blijft voortzetten, zo denkt zelfs 56 procent dat contant geld in de komende 25 jaar zal verdwijnen uit Nederland. Volgens de ECB zal dit voorlopig niet gebeuren

Over ons panel

Ons respondentenpanel bestaat uit een representatieve greep uit de Nederlandse samenleving en voldoet aan de ISO norm 20252 om een zo hoog mogelijke kwaliteit en betrouwbaarheid van ons onderzoek te garanderen. Bank.nl heeft dit onderzoek uitgezet binnen een representatieve groep van 1000 respondenten. De uitslagen van ons onderzoek delen we uitsluitend in de vorm van geschreven nieuwsrapportages en dienen geen andere doeleinden.

Bank.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite en vindt het belangrijk dat gebruikers eerlijke en onafhankelijke informatie te zien krijgen van alle banken die actief zijn in Nederland. Op deze website verzamelen we informatie van alle banken om de consument zo goed mogelijk te informeren bij het openen van een nieuwe bankrekening of het vinden van informatie over spaarproducten.
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Bank.nl

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Economie en geld