DEN HAAG, 30 april 2018 - In dit Jaar van Verzet organiseert de Oorlogsgravenstichting een bijzondere Dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen voor de nabestaanden van de bijna 4.000 oorlogsslachtoffers en voor bezoekers. Verzet staat centraal zowel tijdens de ceremonie als aansluitend tijdens Ereveld Vol Leven. Gastspreker Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, opent de herdenking en deelt zijn gedachten over de rol van Europa in de vrede van nu. Ceremoniemeester Bas Westerweel, kleinzoon van verzetsstrijder Joop Westerweel, vertelt over de persoonlijke verwarring die het gemis van zijn opa met zich mee brengt: “Hoe gedenk ik een held voor velen en tegelijkertijd een afwezige voor een paar?”
Na de minuut stilte en het Wilhelmus vult het ereveld zich met leven. In totaal krijgen ruim 650 van de bijna 4.000 oorlogsslachtoffers voor even een gezicht doordat leeftijdsgenoten en nabestaanden plaatsnemen achter de graven. Onder hen 173 verzetsstrijders. Op Nationaal Ereveld Loenen liggen in totaal 700 verzetsstrijders begraven, onder hen zeven vrouwen en 32 studenten, ieder met zijn of haar eigen verhaal.
Verhalen van verzet
Op 4 mei worden enkele van de verhalen uitgelicht; deze verhalen zijn niet belangrijker dan de andere verhalen. Deze verhalen geven wel het verzet vanuit verschillende perspectieven weer zoals die van verzetsgroepen, studenten en vrouwen. Bij sommige verhalen zijn nabestaanden aanwezig achter het graf van hun dierbare of als verhalenverteller om de oorlogsgeschiedenis van hun familie te delen. Bij het graf van verzetsstrijder Herman Wiardi Beckman staat zijn achterkleindochter Renske: “Ik vind het een eer om op 4 mei het verhaal van mijn overgrootvader te vertellen omdat het mooi is dat zijn verhaal nog steeds verteld wordt, en dat ik daar een rol ik kan spelen”.
Andere verhalen die bezoekers tegenkomen op het ereveld zijn die van Verzetsgroep de Geuzen, organisator van het studentenverzet Han Gelder en Jonetta ter Borg-Elfering, verzetsvrouw en moeder.
Kom langs op 4 mei
In totaal krijgen ruim 650 oorlogsslachtoffers op 4 mei ook voor even weer een gezicht. Burgers en militairen, mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen. Zo ontstaat een impactvol en confronterend beeld voor bezoekers. Met Ereveld Vol Leven geeft de Oorlogsgravenstichting een nieuwe dimensie aan de Dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Het is een eerste stap om op 4 mei tot een nieuwe manier van herdenken te komen die alle generaties aanspreekt.
Dodenherdenking Nationaal Ereveld Loenen, Groenedaalseweg 64, Loenen (Apeldoorn). Aanvang ceremonie 13.30 uur, uiterlijk aanwezig om 13.15 uur. Aansluitend Ereveld Vol Leven tot 16.30 uur.
De Oorlogsgravenstichting
In Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië en tijdens recente (vredes)missies.
Al deze mensen hebben een verhaal, hoe kort en eenvoudig ook. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden door hun verhalen te verzamelen, te delen op de website en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.
Dit is een origineel bericht van Oorlogsgravenstichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.