De Oorlogsgravenstichting bestaat dit jaar 75 jaar en daarom wordt er een jaar lang iedere week stilgestaan bij de geboortedag van een oorlogsslachtoffer. Maandag 24 januari is dat de Indische verzetsheld Irawan Soejono die in 1945 in Leiden werd vermoord.
Op zijn geboortedag overhandigt Annet Ardesch samen met Hélène Briaire van de Oorlogsgravenstichting dit portret aan dr. Pieter Slaman, universitair docent vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden en prof. dr. Lodewijk Kallenberg, voorzitter van de stichting tot instandhouding Begraafplaats Groenesteeg en schrijver van een boek over Irawan Soejono. De tekening wordt daarmee onderdeel van de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Irawan Soejono
Irawan Soejono wordt geboren op 24 januari 1920 in Paso Roan, Oost-Java, als derde kind van de eminente aristocratische familie Soejono. In 1930 verhuist het gezin naar Den Haag en in 1940 gaat Irawan studeren aan de Universiteit Leiden. Nadat de Universiteit Leiden in november 1941 volledig is gesloten door de bezetter, studeert Irawan verder in Amsterdam. Gedurende deze tijd sluit hij zich aan bij de verzetsbeweging. Irawan duikt onder, eerst in Amsterdam en daarna in Leiden, waar hij alles regelt voor het ondergrondse blad De Bevrijding. Irawan is bekend en geliefd in illegale kringen onder het pseudoniem Henk van de Bevrijding.
Op 13 januari 1945 vlucht hij weg van een razzia op de Breestraat in Leiden, terwijl hij onderdelen voor een stencilmachine bij zich heeft. Op de Boommarkt word hij door een Duitse soldaat doodgeschoten. Een van zijn mede verzetsstrijders schreef in een memoriam voor zijn goede vriend: "Henk had een warm kloppend hart. Hij was 't, die het eerst opdook daar waar moeilijkheden waren. Hij maakte lange tochten om voedsel te zoeken voor de hongerenden, hij zaagde dikke boomstammen voor brandhout, hij kookte ons potje en dwong ons te eten, als wij tot vroeg in de ochtend moesten opblijven voor het werk. Achter zijn snauwende stem wisten wij een hartelijke kameraadschap."
Irawan Soejono is, nadat hij is doodgeschoten, begraven op Begraafplaats Groenesteeg tot zijn as in 1947 aan zijn familie in Indonesië is overgedragen. Groenesteeg heeft op de plek waar hij was begraven een gedenksteen geplaatst.
75 jaar Oorlogsgravenstichting
De Oorlogsgravenstichting bestaat 75 jaar. Is dat een reden om te vieren? Zij denken van wel. Want herdenken is meer dan achteromkijken. Het is een manier om verder met elkaar in gesprek te gaan. Want achter elke steen schuilt een persoonlijk verhaal. Het verhaal van iemand die wordt gemist. Deze verhalen stelt de Oorlogsgravenstichting tijdens het jubileum centraal. Iedere wordt één oorlogsslachtoffer uitgelicht op zijn of haar geboortedag. ‘Lang zouden zij leven’.
Op 24 januari publiceert de Oorlogsgravenstichting het portret van Irawan Soejono op www.oorlogsgravenstichting.nl/jubileum een korte versie is alvast te zien op https://youtu.be/8hIs12Md6oo
Dit is een origineel bericht van Oorlogsgravenstichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.