Zeven Nederlandse teams strijden mee tijdens eerste WK Roundnet ooit

05 SEP 2022 12:52 | PR Matters

Van 8 tot en met 11 september aanstaande vinden de eerste Wereldkampioenschappen Roundnet plaats in Park Molenheide in België. Hieraan doen maar liefst 33 landen, waaronder Nederland, aan mee met in totaal meer dan 200 teams. Roundnet, ook wel bekend als Spikeball, is een relatief nieuwe sport uit de Verenigde Staten en is geïnspireerd door beachvolleybal. Roundnet Nederland is aanwezig met 14 spelers verdeeld over zeven teams.

Om roundnet spelers wereldwijd te verbinden en te versterken is in 2020 de International Roundnet Federation opgericht, een non-profit organisatie die nu het eerste WK Roundnet heeft georganiseerd en als doel heeft de sport naar de Olympische Spelen te brengen. 

In 2022 is Roundnet Nederland officieel opgericht om het groeiende aantal spelers en clubs te vertegenwoordigen. Wat klein begon met een eerste Nederlands Kampioenschap in 2018, is nu uitgegroeid tot een netwerk van ambitieuze spelers, clubs en toernooien. De nummers 1 en 2 bij de mannen van het NK 2021 hebben zich automatisch geplaatst voor het Nederlandse WK team en afgelopen april hebben zich daar nog 5 teams (3 mannen en 2 vrouwen) bij kunnen voegen middels een kwalificatie. De teams reizen aankomende woensdag af naar België om daar te laten zien wat ze in huis hebben.

Mark de Jong is voorzitter van Roundnet Nederland en neemt als speler zelf ook deel aan de Wereldkampioenschappen: "Dit is de eerste keer dat er een een fysiek roundnet evenement met zoveel verschillende nationaliteiten plaats zal vinden. We zijn erg trots om daar onderdeel van uit te maken en kijken er naar uit ons te meten met alle andere landen."

Wat is Roundnet?

Roundnet begon als een outdoor game die in parken en op stranden werd gespeeld in de Verenigde Staten. De laatste jaren ontwikkelde het zich tot een sport die wereldwijd aan populariteit won. Het spel bestaat uit een rond grondnet en een bal en je speelt twee tegen twee. Teams starten ieder aan een zijde van het grondnet. Als de bal geserveerd is mag de bal drie keer aangeraakt worden door het team, voordat zij hem via het net overspelen. Het unieke aan Roundnet is dat, zodra de bal in het spel is, de bal iedere richting op gespeeld mag worden. Het is een intensief spel die een goede conditie en sterke focus vereisen.

Programma WK

Donderdag 8 september: Gemengde teams

• Elk land selecteert één man en één vrouw om samen te strijden

• Dit is een belangrijk evenement binnen roundnet dat het onderscheidt van veel andere sporten

Vrijdag 9 september: Individueel kampioenschap

• Teams uit elk land spelen tegen elkaar om de beste individuele heren- en damesteams ter wereld te bekronen

Zaterdag 10 en zondag 11 september: Squad Championship

• Nationale teams behalen punten en gaan door het toernooi als één team

Spikeball Inc zal veel van de knock-outfasewedstrijden live streamen via hun YouTube- en Twitch-kanalen, zodat fans het vanuit huis kunnen volgen. Bekijk hun nieuwste stream van de Columbus Major voor een voorproefje.

Handige links

Spikeball World Championship Roundnet promo - YouTube Aankondiging

Spikeball Inc official website

International Roundnet Federation official website

Roundnet Nederland official website

Spikeball Tour Series: the home of Spikeball roundnet tournaments 

Lefty on Two: player write-ups, rankings and tournament previews

 

Voor meer informatie neem contact op met: - Sanne Hogesteeger van Roundnet Nederland via roundnetnetherlands@gmail.com of bel 06-30713822 - Barbara Willems van Brookline via pr@brookline.nl of bel 06- 4480 2699.

Meer binnen de rubriek Volleybal