Op 15 januari gaat kennisplatform OMOOC van start met de MOOC Digitalisering doet ertoe. Met de toenemende digitalisering behoort digitale dienstverlening tegenwoordig tot een van de primaire processen van overheidsorganisaties en moeten ambtenaren toegerust zijn op de digitale transformatie van beleidsvorming en dienstverlening. Niet iedere publieke professional beschikt over voldoende kennis en expertise om de actuele ontwikkelingen en nieuwe digitale vraagstukken adequaat het hoofd te bieden. Daarom is discussie, scholing en het informeren van publieke professionals over de digitale overheid een noodzaak geworden. Met deze MOOC en een drietal bijeenkomsten willen wij ambtenaren nieuwe inzichten en inspiratie bieden om hun dienstverlening nog beter af te stemmen op de samenleving.
Inzichten
In de MOOC Digitalisering doet ertoe spreekt Wouter Welling, beleidsmedewerker bij het ministerie van BZK, met een aantal deskundigen op het gebied van digitale dienstverlening en de digitale overheid:
- inzicht #1 gaat 15 januari online en heeft als onderwerp: digitale identiteit. Met Marleen Stikker (directeur Waag Society), Bart Jacobs (voorzitter stichting Privacy by Design) en Martijn van der Linden (businessadviseur I&A gemeente Nijmegen).
- inzicht #2 gaat 22 januari online en heeft als onderwerp: digitale inclusie. Met Yvonne Geers (taalambassadeur), Paul Adels (manager markt- en productontwikkeling bij de Bibliotheek Rotterdam) en Lea Bouwmeester (senior adviseur zorgtransformatie, digitale vaardigheden en e-health bij het ECP).
- inzicht #3 gaat 29 januari online en heeft als onderwerp: leren van platformen. Met Raymond Knops (staatssecretaris bij het ministerie van BZK) en Arjan El Fassed (head of Publicy Policy and Government Relations bij Google Amsterdam).
- inzicht #4 gaat 5 februari online en heeft als onderwerp: de rol van het algoritme. Met Arjan Widlak (directeur Kafkabrigade) en Sandra van Heukelom-Verhage (advocaat-partner bij Pels Rijcken).
- inzicht #5 gaat 12 februari online en heeft als onderwerp: digitale grondrechten. Met Hans de Zwart (directeur Bits of Freedom), Jeroen van den Hoven (hoogleraar Ethics and Technology bij de TU Delft) en Touria Meliani (wethouder Digitale Stad bij de gemeente Amsterdam).
- inzicht #6 gaat 19 februari online en heeft als onderwerp: de generieke digitale infrastructuur. Met onder andere Yvonne van der Brugge-Wolring (algemeen directeur Logius bij het ministere van BZK).
Initiatiefnemers
Deze MOOC is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van BZK, directie Informatiesamenleving en Overheid, Vereniging voor OverheidsManagement en Publiek Denken.
Voor meer informatie of een interview met een van de sprekers kunt u contact opnemen met Asha Narain, senior communicatieadviseur.