“Jouw man gaat vreemd. Jij blijft achter met een trauma”

31 AUG 2021 12:06 | Midlife Happiness Expert i.s.m. Met Gemak In Het Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat 24 procent van de mannen boven de 40 jaar vreemd gaat. Gemiddeld krijgt één op de vier mannen een midlifecrisis. “Als jouw man vreemdgaat in zijn midlifecrisis, en je hebt het niet zien aankomen, komt dit voor jou als partner als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. “De ontdekking dat je man vreemd gaat, kan traumatisch zijn.”

In haar praktijk ziet Dijkstra zowel mannen als vrouwen worstelen met het taboe ‘vreemdgaan’. “Niet alleen kan de ontdekking ervan traumatisch zijn. Vaak denken de partners dat hun huwelijk niet meer te redden is.” Dijkstra schreef het boek om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. Maar ook om partners meer inzicht en handvatten te geven om hun relatie goed te houden. “Zelfs na het rijden van een scheve schaats.”

Opwindende, liefdevolle appjes

Een cliënt van de Midlife Happiness Expert vertelde dat ze de telefoon van haar man opende en op een whatsapp-conversatie tussen haar man en een wildvreemde vrouw stuitte. “Gelardeerd met hartjes en opwindende, liefdevolle teksten.” Voor de cliënt sloeg dit in als een bom. “Zo’n ontdekking kan een behoorlijk trauma opleveren: de vrouw voelt zich afgewezen, gekwetst; haar eigenwaarde is weg, evenals het vertrouwen in haar partner.” Volgens Dijkstra is het zaak om zo snel mogelijk met deskundige hulp het trauma te verwerken. “En daarna aan de slag te gaan met het herstel van de eigenwaarde.” Een veel geziene valkuil bij vreemdgaan is dat de gekwetste partner de ander blijft controleren en blijft confronteren met hetgeen gebeurd is. “En dat heeft als gevolg dat zij steeds meer van elkaar vervreemden. Het is belangrijk dat partners de aanleiding voor het vreemdgaan met elkaar uitpraten en samen gaan werken aan het herstel van hun relatie.”

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man. Daarin beschrijft zij ook de ‘uitleeffase’, waarin mannen soms een vriendin zoeken en mee naar bed gaan. Dijkstra geeft in haar boek heldere adviezen om samen met de partner goed door deze natuurlijke, maar ook moeilijke levensfase te komen.

Meer informatie: ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’: https://midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis/

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de ‘Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk.

Meer binnen deze rubriek