KBO-PCOB in brandbrief aan Tweede Kamer: Draai ontkoppelingsplan AOW terug

17 JAN 2022 15:44 | KBO-PCOB

KBO-PCOB vindt het  onbegrijpelijk dat het kabinet de koppeling van de AOW met het minimumloon wil loslaten. In een brandbrief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer roept KBO-PCOB op de AOW te redden en het ontkoppelingsplan in het debat over de regeringsverklaring van tafel te halen.

Sigaar uit eigen doos

Morgen en overmorgen debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. De brief van KBO-PCOB en een aantal andere maatschappelijke organisaties vraagt de Tweede Kamer om het plan uit het coalitieakkoord over het ontkoppelen van de AOW van de verhoging van het minimumloon terug te draaien. Het kabinet wil gepensioneerden weliswaar tegemoetkomen door de ouderenkorting te verhogen, maar dat is een wel heel bescheiden sigaar uit eigen doos. Bovendien komt de ouderenkorting niet terecht bij gepensioneerden met lagere inkomens, die hier dus niets aan hebben.

Niet tornen aan AOW

Dagelijks ontvangt KBO-PCOB mails van verontruste senioren over de ontkoppeling. Woordvoerder Gusta Willems: “Gepensioneerden zijn boos en terecht! Het is geen stijl als hun AOW wordt uitgehold terwijl senioren door alles en iedereen in koopkracht worden gepasseerd.”  De brief aan de fractievoorzitters benadrukt dan ook dat de AOW het basisinkomen is voor iedere senior in Nederland. Daaraan mag niet worden getornd, want AOW’ers kunnen hun inkomen niet meer op een andere wijze verhogen.

Gepensioneerden gaan erop achteruit

Willems:“Het is een kwestie van vertrouwen. Senioren moeten erop kunnen rekenen dat ze erbij blijven horen qua koopkracht.”  Volgens de CPB-doorrekening van het coalitieakkoord is dat niet het geval. Gepensioneerden gaan er deze kabinetsperiode op achteruit en raken gemiddeld een half procentpunt per jaar achterop vergeleken met werkenden en uitkeringsgerechtigden.

 

KBO-PCOB Met ruim 200.000 leden is KBO-PCOB de grootste seniorenorganisatie van Nederland met een sterk netwerk van lokale afdelingen. Met senioren die betrokken en van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving. Noot voor de redactie: Voor meer informatie, neem contact op met Gusta Willems, woordvoerder KBO-PCOB: 06-29053554 of mail gusta.willems@kbo-pcob.nl. Kijk ook op www.kbo-pcob.nl.

Meer binnen deze rubriek