Romana Vrede brengt voor Keti Koti 2022 nieuwe afleveringen uit podcast Tijd zal ons leren

30 JUN 2022 13:10 | Het Nationale Theater

Op 1 juli a.s., tijdens Keti Koti 2022, komt de eerste aflevering van het derde seizoen van de podcast Tijd zal ons leren online. In vijf afleveringen gaan Romana Vrede en OTION in gesprek met diverse gasten over de vergeten en verzwegen verhalen uit de koloniale tijd.

Luisteraars & collega’s

In seizoen 3 van Tijd zal ons leren spreken Romana Vrede en OTION met vier mensen uit het team en vijf luisteraars van de podcast. Dramaturg Karim Ameur, regisseur Erik Whien, programmamaker Rehana Ganja en storyteller Oscar Bouwhuis kiezen ieder een speciaal verhaal uit de talloze verhalen die OTION en Romana in de afgelopen jaren bij elkaar hebben gesprokkeld, en dragen dat voor. De luisteraars - Filomena Santos, Ginny Krijgsman, Dia Huizinga, Emmy van Gennip en Emilie van Heydoorn - delen een bijzonder verhaal uit hun eigen familiegeschiedenis.

Research

De podcast Tijd zal ons leren volgt het onderzoek van Romana Vrede en OTION in aanloop naar de voorstelling die ze op 1 juli 2023 – 150 jaar na de afschaffing van de slavernij - zullen presenteren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

“Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project Tijd zal ons leren” – Romana Vrede

Over het project

De geschiedenis werd niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten die zwarte mensen tot slaaf maakten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.  

De voorstelling Tijd zal ons leren belicht de onbekende, bijna-vergeten en vaak verzwegen levensverhalen van de legendarische verzetshelden, die in onze geschiedenisboeken veelal anoniem stierven als ‘criminelen’, ‘opstandelingen’ of ‘ongehoorzamen’.

Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet.

Meer info over de voorstelling

Keti Koti 2022

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat het ons dichter bij elkaar brengt om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid.

Het Nationale Theater heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Waaronder de theatrale stadswandeling Den Haag en Slavernij, Keti Koti Dialoogtafels en de voorstelling Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven.

Bekijk het programma hier

Luisteren

Het nieuwe seizoen van Tijd zal ons leren zal op vrijdag 1 juli a.s. te beluisteren zijn via je favoriete streamingdienst. In de eerste aflevering gaan Romana en OTION in gesprek met luisteraar Filomena Santos en dramaturg Karim Ameur. Met Filomena duiken we in haar Kaapverdische familiegeschiedenis. Karim vertelt het bijzondere verhaal van verzetsheld Tata Colin, een tot slaaf gemaakte Afrikaan in Coronie die in opstand kwam.

Abonneer je hier op de podcast

 

Neem voor interviews/beeldmateriaal of meer informatie contact op met Oscar Bouwhuis. Fotografie: Koen Veldman. Algemeen beeldmateriaal en logo's: www.hnt.nl/pQoMLFw/pers Over Het Nationale Theater Het Nationale Theater is een landelijke theaterorganisatie die maakt en programmeert voor volwassenen en jongeren. Wij zijn een bruisend huis van verbeelding en verbinding - een veilig thuis waar diverse verhalen en perspectieven uit de samenleving worden weerspiegeld in de producties waar we met ons acteursensemble en team van regisseurs aan werken. Een plek waar jonge acteurs en makers de ruimte krijgen om te experimenteren en te groeien. In onze eigen drie theaters in Den Haag - de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 – ontvangen wij jaarlijks 350.000 bezoekers en programmeren we ruim 800 voorstellingen: van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges. We zetten alles op alles om ieder (zichtbaar of onzichtbaar) obstakel dat een theaterbezoek in de weg staat weg te nemen en bieden met onze educatie en interactieprogramma’s jongeren en volwassenen kansen om nieuwe kanten van zichzelf te ontdekken. Het Nationale Theater gelooft in theater als open publieke arena waar de brandende kwesties van vandaag worden onderzocht en bevraagd. Daarom brengen wij de moed op om de wereld met open vizier aan te gaan.

Meer binnen de rubriek Cultuur