De boom met de bittere bladeren wint Glazen Globe

11 OKT 2021 06:05 | KNAG

De Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, gaat dit jaar naar Ruth Erica en haar boek De boom met de bittere bladeren.

Op 8 oktober werd in de Kinderboekenweek op scholengemeenschap Schaersvoorde in Winterswijk in aanwezigheid van alle eerste en tweedeklassers de prijs uitgereikt door Henk Jan Tannemaat, de plaatselijke wethouder Cultuur. 

in het midden winnaar Ruth Erica met Daphne Rijborz en Henk Jan Tannemaat

Het boek vertelt het verhaal van de jonge Rwandese Maridadi. Zij ontmoet Puck uit Nederland, een studente die met haar Nederlandse directheid durft te vragen naar veel onderwerpen waar in Rwanda niet openlijk over gesproken wordt. Maridadi raakt meer en meer geïnteresseerd in haar eigen geschiedenis.

De jury vindt het verhaal over de genocide in Rwanda en onderwerpen als cultuur(verschillen), identiteit en conflictgebieden blijvend actueel. De vriendschap tussen Puck en Maridadi neemt je volgens de jury als lezer mee in het verhaal over Rwanda toen en nu. 

derde van links winnaar Ruth Erica met jury Glazen Globe

 

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit aan het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek en wil met de prijs het lezen van aardrijkskundige jeugd- of kinderboeken bevorderen en daarmee het geografisch besef, zowel thuis als op school. De boom met de bittere bladeren wordt uitgegeven door Lemniscaat, zie https://www.lemniscaat.nl/boeken/de-boom-met-de-bittere-bladeren/. Via de website van de uitgever zijn ook lessuggesties bij het boek te downloaden, zie https://www.lemniscaat.nl/files/ls9789047711995.pdf Foto's zijn vrij te gebruiken zonder credits Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: - Daphne Rijborz (voorzitter jury Glazen Globe): 06 10014651 / daphne.geo@gmail.com - Hindele Boas (uitgeverij Hindele Boas): 06 57744471 / hindele@lemniscaat.nl - Eelko Postma (directeur KNAG): 06 30795408 / e.postma@knag.nl

Meer binnen de rubriek Geografie en aardwetenschappen