Why Create Under Pressure? Mode, dans, muziek bij YCreate xPantropical

20 SEP 2018 16:32 | Prins Claus Fonds

Pantropical en het Prins Claus Fonds presenteren een avond vol muziek, dans, mode en optredens door creatieve jongeren uit de hele wereld: YCreate x Pantropical. Met een modeshow uit Palestina/Jordanië (tRASHY Clothing), beats uit Sierra Leone (Mash P), performance art uit de Democratische Republiek Congo (Collectif Eza Possibles), en meer! Op 29 september bij WORM Rotterdam.

YCreate x Pantropical

Zaterdag 29 september 20.00 uur

WORM Rotterdam

Boomgaardsstraat 71

Gratis toegang,  RSVP: https://www.facebook.com/events/288225371778664

Te zien zijn internationale partners van het Prins Claus Fonds, o.a.:

tRASHY Clothing oprichters Shukri Lawrence en Omar Braika (Jordanië/Palestina) gebruiken mode om de stereotypen van het Midden-Oosten te doorbreken. tRASHY Clothing begon als een sociaal experiment om het bewustzijn te vergroten over de Palestijnse cultuur en als verweer tegen de stereotypen die de Arabische taal en cultuur verbinden met terrorisme. Het werd zo populair, dat ze een concept store openden. Hun eerste collectie werd getoond tijdens het 2018 Fashion Festival in Berlijn. Tijdens hun eerste bezoek aan Nederland, zullen Shukri en Omar deze collectie presenteren bij YCreate x Pantropical. Shukri zal ook een lezing geven op maandag 1 oktober om 17.15 uur bij de Culture Arcade, Herengracht 603 Amsterdam (gratis toegang). 

‘Omdat mijn cultuur vaak onjuist wordt voorgesteld in de media, wil ik laten zien wie wij echt zijn door middel van mijn kunst.’  - Shukri Lawrence oprichter van tRASHY Clothing (20 jaar, Jordanië) 

Muziek was Mash P’s redmiddel na 5 jaar als kindsoldaat tijdens het bloedige conflict in Sierra Leone. Tijdens YCreate x Pantropical zal hij zijn eigen werk laten horen.

Eddy Ekete & Douglas Mwanza (Democratische Republiek Congo) maken deel uit van Collectif Eza Possibles, dat hedendaagse kunst promoot in Kinshasa. Hun performance Purification focust op de exploitatie en het geweld in Congo en omringende landen. Tijdens YCreate x Pantropical zullen Eddy en Douglas een live installatie van Purification uitvoeren. 

OYO Dance Troupe (Namibië) vergroot het bewustzijn over sociale issues van jonge Namibiërs door middel van moderne dans en mime, in het bijzonder gericht op belangrijke sociale issues als HIV/AIDS, stigmatisering, discriminatie en gender-gerelateerd geweld. Ze zullen een eigen dansstuk laten zien tijdens YCreate x Pantropical.

Over YCreate: YCreate x Pantropical is onderdeel van #YCreate, een initiatief van het Prins Claus Fonds om de waarde van cultuur voor jongeren over de hele wereld te onderzoeken en te stimuleren. We vragen de next generation om hun creatieve talent en hun mening over kunst en cultuur te delen, online en offline. Meer over #YCreate events op: princeclausfund.org.

Over Pantropical: Pantropical is een concert/club reeks in WORM die zich richt op ruige tropische muziek, moderne clubscenes, landelijke folklore, wereldwijde bass en aanverwanten. Pantropical balanceert hedendaagse clubvibes met de pantropische pioniers van vroeger, op het snijvlak van traditie, authenticiteit en hedendaagse clubby energie.

Over het Prins Claus Fonds: Het Prins Claus Fonds steunt, verbindt en eert kunstenaars en cultural practitioners in gebieden waar culturele expressie onder druk staat.

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Martine Willekens, Prins Claus Fonds PR Manager M.willekens@princeclausfund.nl +31.6.53.60.04.31 +31.20.3449.169

Meer binnen deze rubriek