Maastricht, 27 april 2022 – Vandaag hebben Koning Willem-Alexander en Prinses Amalia de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van 30 jaar het Verdrag van Maastricht. De ceremoniële Eerste Slag was onderdeel van Koningsdag, dat dit jaar in Maastricht plaatsvond. Het Verdrag van Maastricht Tientje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De munt is direct verkrijgbaar op www.knm.nl.
De munt werd geslagen met een historische slingerpers die geheel toepasselijk geplaatst net na de Europa Poort.
30 jaar het Verdrag van Maastricht
Het Verdrag van Maastricht is een van de belangrijkste verdragen in de grondlegging van de Europese Unie. Het verdrag bestond uit drie pijlers: de Europese gemeenschappen; een gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid; en samenwerking tussen de regeringen van de EU-landen op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Bovendien werd er een Economische en Monetaire Unie-paragraaf in het verdrag opgenomen, dat in 2002 leidde tot het invoeren van de gemeenschappelijke euromunt.
Ontwerp
Het Verdrag van Maastricht Vijfje is ontworpen door kunstenaar Rinus van Hall. Van Hall liet zich inspireren door de drie pijlers die ten grondslag liggen aan het verdrag en door het Gouvernementsgebouw in Maastricht, waar het verdrag is ondertekend. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander in het midden van de iconische plafondstructuur in het Gouvernementsgebouw. De twaalf sterren symboliseren de twaalf oorspronkelijke lidstaten.
Op de keerzijde staan twaalf kroonpennen die samen het tempelfront van het Gouvernementsgebouw tekenen, met drie steunpilaren voor de drie pijlers van het verdrag. Verspreid over de keerzijde staan 27 sterren: de EU telt inmiddels 27 lidstaten.
Oplage
Het Verdrag van Maastricht Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en heeft een nominale waarde van 5 euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud (tientje). De herdenkingsmunten zijn te verkrijgen op https://www.knm.nl/verdragvanmaastricht
Over de Koninklijke Nederlandse Munt
Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten. In opdracht van het ministerie van Financiën slaat de Koninklijke Nederlandse Munt jaarlijks herdenkingsmunten in het teken van
uiteenlopende thema’s, personen of gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis.
Dit is een origineel bericht van Koninklijke Nederlandse Munt
Ga naar alle berichten van deze organisatie.