Woensdag 15 november plant demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink samen met kinderen een boom tijdens de 66e Nationale Boomfeestdag in de gemeente Amstelveen. Met het planten van deze es wordt het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-planseizoen 2023/2024. Tot en met woensdag 20 maart 2024 planten meer dan 100.000 kinderen in heel Nederland 200.000 bomen.
In de landelijke Bossenstrategie onderstrepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies het belang van het organiseren van Boomfeestdagen voor kinderen. Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan de beleidsdoelstellingen op het gebied van meer bos, beter bos en bomen in de stad en het landelijk gebied.
Naast de minister worden de kinderen bij het planten van de bomen geholpen door: burgemeester van gemeente Amstelveen Tjapko Poppens, kinderburgemeester Milanka, directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag Marleen van den Ham, gedeputeerde van provincie Noord-Holland Rosan Kocken, wethouder van gemeente Amstelveen Floor Gordon, Nationaal Coördinator Sustainable Development Goals Sandra Pellegrom en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen.
Gastgemeente Amstelveen
Gemeente Amstelveen is dit jaar de gastgemeente voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Ruim 850 leerlingen van maar liefst 17 basisscholen planten op 15 november een schoolboom op hun schoolplein! En 150 leerlingen gaan aan de slag met het vergroenen van de Amstelveense sportvelden. Ook gaan deze leerlingen op pad met een NatuurWijzer van stichting NatuurWijs om met andere ogen naar bomen te kijken. Met de boswachters van Staatsbosbeheer ontwerpen ze hun eigen droombos. Kinderen bedenken vaak de leukste dingen, waar volwassenen niet aan denken. De gemeente neemt de ideeën mee voor groenprojecten die in de toekomst worden gerealiseerd.
In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat centraal hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder.
Boomfeestdag: ieder kind een boom
Al 66 jaar wordt ieder jaar de Nationale Boomfeestdag gevierd. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde is trots op de traditie die de Boomfeestdag is geworden. Verlinde: “Inmiddels hebben al meerdere generaties kinderen meegedaan aan de Boomfeestdag. Jaar na jaar hebben kinderen hun eigen buurten van bomen voorzien of boswachters geholpen met het realiseren van stukjes nieuw bos. We zien dat de kinderen van toen nu nog steeds terugkeren naar ‘hun’ bomen, samen met hun kinderen en soms zelfs al met hun kleinkinderen”.
Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland een boom laten planten. Verlinde: “Bomen planten is niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. De kinderen ontdekken wat bomen en de natuur voor ons betekenen én zien dat ze zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde, prettige leefomgeving.”
Dit is een origineel bericht van Stichting Nationale Boomfeestdag
Ga naar alle berichten van deze organisatie.