Akoestische bedrijfswand op basis van paddenstoelen en chrysantenstengels

18 JAN 2021 12:01 | Glastuinbouw Nederland

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari wordt de Week van de Circulaire Economie georganiseerd. Een mooi moment om het programma Circulaire Tuinbouw in de schijnwerpers te zetten. Daarin worden reststromen van tuinbouwgewassen ingezet voor uiteenlopende, hoogwaardige toepassingen. Een prachtig voorbeeld is de akoestische wand in de verwerkingsruimte van teeltbedrijf Beyond Chrysant uit Hoek van Holland. De wand bestaat uit mycelium, dat uitstekend groeit op reststromen uit de land- en tuinbouw, zoals hennep én de eigen chrysantenstengels.

Die reststromen zijn op de chrysantenkwekerij gestoomd en geënt met het mycelium van de gesteelde lakzwam. De wand van veertien meter lang en vier meter hoog is het grootste myceliumproject dat in 2020 gerealiseerd is. Beyond Chrysant heeft het project uitgevoerd samen met SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en Collective, een startup van drie creatieve studenten. Het inzetten van reststromen voor hoogwaardige toepassingen is een belangrijk onderdeel van het programma Circulaire tuinbouw. “In het voorjaar van 2020 experimenteerden we met geperste chrysantenvezels en gedroogde paprikaknoesten als voedingsbodem voor paddenstoelen. Hiervan zijn akoestische panelen, belmeubels en grote lampen gekweekt van 140 cm in doorsnee. Die zullen volgend jaar te zien zijn op de Floriade in Almere”, geeft Dewi Hartkamp, programmamanager van SIGN, aan. “Het mooiste resultaat is dat de glastuinbouwondernemer enthousiast raakt, ondernemerschap toont en zelf tot concrete toepassing op het eigen bedrijf komt.”

Eigen reststromen

SIGN keek ook naar toepassingen van vezels in de bouw, zoals panelen voor interieurbouw. Door chrysantenvezels te steriliseren en te enten met mycelium van een paddenstoel ontstaan natuurlijke bouwblokken met bijzondere eigenschappen. “Wij hebben vorig jaar een nieuwe bosmachine aangeschaft en wilden die ruimte, vanwege verbetering van de arbeidsomstandigheden, afschermen met een tussenwand. Hoe mooi is het dat je die wand kunt maken uit eigen reststromen. De vezels van de chrysant blijken een prima groeimedium van het mycelium”, zegt directeur Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant. Het materiaal is licht, sterk, brandveilig en geluidswerend. “Het eindresultaat is te vergelijken met de bekende plafond-vezelplaten, ik ben daar erg enthousiast over. De kozijnen voor de wand worden uiteraard ook vervaardigd uit plantaardige reststromen. Uitgangspunt was een complete wand door hergebruik, maar ook visueel mooi, dat is zeker gelukt. De wand verbetert de akoestiek bovendien met 8 decibel, waardoor de medewerkers in een prettigere arbeidsomgeving kunnen werken.”

Golvend

De eerste blokken werden op het chrysantenbedrijf zelf gemaakt. Het is een natuurlijk proces, dat nieuw leven geeft aan afvalstoffen. De blokken ‘groeien’ in houten bekistingen en kregen een golfvorm, waardoor er ook een golvende geluidswand ontstond. “Bouwen volgens de denkwijze van Lego is het principe. Middels stokken van een centimeter doorsnede worden de blokken op elkaar verankerd. Ik ben hier erg enthousiast over. Het is in eerste instantie nog een investering, maar brengt ons wel dichter bij het moment dat reststromen echt waarde krijgen”, benadrukt Wouter Duijvesteijn (zie foto 1).

Neem voor meer informatie over SIGN (www.innovatieglastuinbouw.nl), een interview met teler Wouter Duijvesteijn, of een bedrijfsbezoek aan Beyond Chrysant, contact op met Roger Abbenhuijs, specialist communicatie bij Glastuinbouw Nederland: telefoon: 06 229 812 10, e-mail: rabbenhuijs@glastuinbouwnederland.nl. De foto’s zijn vrij te gebruiken onder vermelding van de naam van fotograaf LD Photography. De foto’s zijn ook beschikbaar in hoge resolutie.

Meer binnen de rubriek Bouwkunde