'Beprijzing drinkwater broodnodig om aanstaand tekort te voorkomen''

22 JUL 2024 14:48 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Fenna Cerutti

Aanleiding:
In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

Door meer vraag en extremere weersomstandigheden neemt de vraag naar drinkwater de komende jaren toe, resulterend in een tekort. België laat zien: er zijn genoeg innovaties op het gebied van regenwateropvang en hergebruik van hemelwater, maar daar is op dit moment geen markt voor. Pas als we ons water anders gaan beprijzen, komt hier schot in. 

Je hoort het overal in de drinkwatersector: het op handen zijnde tekort. Nu al krijgen bedrijven op sommige plekken in ons land geen aansluiting, en nieuwbouwwijken zijn als de volgende aan de beurt. We moeten onze omgang met drinkwater dus drastisch veranderen.

En een gedragsverandering gaat het snelst als je de impact op het milieu beprijst. Op dit moment betalen bedrijven bijvoorbeeld minder belasting naarmate ze meer drinkwater verbruiken. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. En huishoudens betalen een extreem laag tarief, dat ongeacht verbruik hetzelfde blijft. De oplossing? Het systeem omdraaien: meer betalen naarmate je meer verbruikt, zowel huishoudens als bedrijven. Met uiteraard behoud van het lage tarief voor basisgebruik, want drinkwater blijft natuurlijk wel een eerste levensbehoefte en is belangrijk voor de volksgezondheid. Dit maakt het voor bedrijven, verenigingen en huishoudens fiscaal interessant om te investeren in waterbesparende maatregelen. Bijkomend voordeel: je zorgt voor toename van wateropslag in stedelijk gebied, wat gelijk een klimaatadaptieve maatregel is. Twee vliegen in één klap.

In België is een toenemend tarief bij hoger verbruik al sinds jaar en dag zo. En wij kunnen het ook – kijk maar naar de energietransitie waar mede dankzij CO2-beprijzing rendabele businessmodellen ontstonden, en de transitie een vlucht nam. Dus minister Madlener, voer een prijsdifferentiatie in op de impact op milieu en voorkom dat het aanstaande drinkwatertekort nijpend wordt. 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid