Het seizoen van de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) 2017 verliep turbulent door een voor Nederland ongekend aantal ongevraagde biedingen. Ongevraagde overnamebiedingen op AkzoNobel, Unilever, Refresco, Accell Group en Telegraaf Media Groep domineerden voor een groot deel niet alleen de AVA’s van deze ondernemingen, maar ook het publieke debat. Dit constateert Eumedion in haar vandaag gepubliceerde evaluatierapport van het AVA-seizoen 2017. Ondanks de turbulentie werden slechts drie van de 945 agendapunten door de AVA verworpen. Zeven voorstellen werden om verschillende redenen (vlak) voor aanvang van de AVA van de agenda gehaald. Andere opvallende zaken waren dit jaar:
1. Het animo onder aandeelhouders om deel te nemen aan de besluitvorming bleef onveranderd hoog: bij de AEX-ondernemingen was gemiddeld 71,4% van het totale aandelenkapitaal aanwezig of vertegenwoordigd (2016: 71,5%). Bij de AMX-ondernemingen was dit 68,3%; recordhoog na de 65,2% in 2016. Aandeelhouders van KPN en PostNL werden dit jaar in de gelegenheid gesteld om in de AVA te stemmen met de eigen smartphone of tablet. Dit is een eerste kleine stap van Nederlandse beursondernemingen om de AVA naar de 21ste eeuw te brengen. Eumedion moedigt de beursondernemingen om volgend jaar de volgende stap te zetten door bijvoorbeeld een pilot op te zetten om aandeelhouders de mogelijkheid te bieden via blockchaintechnologie aan de AVA-stemmingen deel te nemen.
2. Uitzonderingen daargelaten (zoals bij Philips), leidden de beloningsvoorstellen dit jaar – in vergelijking met voorgaande jaren – tot veel minder discussie. Dit was wellicht mede te danken aan de vormgeving van de voorstellen: over het algemeen vrij gematigde beloningsstijgingen, vereenvoudigde beloningsstructuren en aanscherpingen van de prestatiecriteria en van de richtlijnen om een aandelenbelang in de ‘eigen onderneming’ op te bouwen.
3. De mogelijke impact van klimaatverandering op de bedrijfsstrategie was bij een groot aantal ondernemingen een belangrijker discussiepunt tijdens de AVA. Met uitzondering van de olie- en gasindustrie en de daaraan gerelateerde bedrijven, bieden beursondernemingen steeds beter inzicht in de effecten van klimaatverandering op hun verdienmodel en strategie en zetten zij specifieke doelstellingen om de CO2-uitstoot te beperken.
4. Veel beursondernemingen zijn de afgelopen jaren gewisseld van accountantskantoor. Dit heeft geleid tot een neerwaartse druk is op de accountantskosten. Het ziet er echter naar uit dat dit een ‘éénjaars-effect’ is. In het tweede controlejaar is er bij veel ondernemingen sprake van een substantiële stijging van de controlekosten: bijna 12% in het geval van de AEX-ondernemingen.
Dit is een origineel bericht van Eumedion
Ga naar alle berichten van deze organisatie.