'Kinderen moeten juist in zomervakantie kunnen spelen op groen en gezond schoolplein'

20 JUL 2023 14:28 | IVN Natuureducatie

Dit is een expertquote van Vincent van der Veen, programmamanager Kind & Natuur IVN Natuureducatie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zomervakantie regio Noord (t/m 03-09) | ANP

Vanaf volgende week hebben alle scholen in Nederland zomervakantie. Voor veel kinderen, die lekker op vakantie gaan, een fijne tijd. Maar helaas geldt dat lang niet voor alle kinderen. Juist in de achterstandswijken van steden blijven veel kinderen thuis. Zij moeten zich vermaken in hun eigen versteende buurt, waarin veel op het schoolplein wordt rondgehangen. Op die vrijwel volledig betegelde pleinen wordt het op warme dagen snikheet en bij hevige regenval staan ze binnen de kortste keren blank. Als IVN Natuureducatie vinden we het hoog tijd dat hieraan een einde komt en dat iedere basisschool in Nederland beschikt over een groen en gezond schoolplein.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in ons land meer dan 200.000 kinderen in armoede leven. Deze kinderen zitten in de zomer thuis en wonen veelal op plekken waar weinig natuur te bekennen is. Onderzoek in opdracht van Jantje Beton geeft aan dat het schoolplein een van de favoriete speelplekken van kinderen is. Belangrijk dus dat zo’n schoolplein gezond en groen is.

Gezondere en blijere kinderen

Nu heeft zo’n zestig procent van alle basisscholen in ons land een fantasieloos, betegeld plein. En dat terwijl onderzoek al jaren aantoont dat een groen schoolplein zorgt voor blijere en gezondere kinderen. Het geeft een boost aan de motorische ontwikkeling en onderzoek laat zien dat er minder gepest wordt. Kortom, alleen maar pluspunten en dan hebben we het niet eens over het belang voor de biodiversiteit in de stad, die de laatste decennia achteruit is gehold. De hoogste tijd om het groene schoolplein te benutten als huiskamer van de buurt.

Petitie

IVN Natuureducatie pleit er om deze reden bij politiek Den Haag voor om landelijk de regie te pakken als het gaat om de hoognodige vergroening van schoolpleinen. Om ons pleidooi kracht bij te zetten, zijn we ook een petitie gestart, die door diverse maatschappelijke organisaties wordt gesteund en inmiddels bijna 13.000 keer is getekend. Wat ons betreft zijn alle schoolpleinen uiterlijk in 2030 groen en gezond.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode