Herslag gedenkpenning 1672 gelanceerd ter ere van 350 jaar Groningens en Coevordens ontzet

29 AUG 2022 08:23 | Koninklijke Nederlandse Munt

Burgemeester van Coevorden, Renze Bergsma, en generaal-majoor R.J Jeulink, hebben een bijzondere herslag van een gedenkpenning uit 1672 geslagen, ter ere van 350 jaar Groningens en Coevordens ontzet. Voor de gelegenheid bracht de Koninklijke Nederlandse Munt een historische slingerpers naar Kasteel Coevorden waarmee de penning werd geslagen. De penning is onderdeel van een speciale set, die verkrijgbaar is op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. Groningen en Coevorden vieren dit jaar beide de mijlpaal 350 jaar ontzet; de steden zijn door geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De speciale set ‘350 jaar Groningens en Coevordens Ontzet’ van de Koninklijke Nederlandse Munt bestaat ten eerste uit de herslag van een speciale penning, afkomstig uit het rampjaar 1672. Met de bijzondere herslag worden beide steden opnieuw met elkaar verbonden. De voorzijde van de penning bevat een beeltenis van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster. De keerzijde bevat een beeltenis van de vogelvlucht van vestingstad Coevorden, omringd door soldaten. Door deze gebeurtenissen hebben Groningen en Coevorden al 350 jaar lang een gedeelde identiteit. Iedere 50 jaar wordt een nieuwe munt geslagen ter ere van het Groningens en Coevordens Ontzet.

Ook zitten er twee Zilveren Dukaten in de set: de Zilveren Dukaat Kasteel Fraeylemaborg in Groningen en de Zilveren Dukaat Kasteel Coevorden. De eerste Zilveren Dukaat voor Kasteel Coevorden werd voor de herslag van de gedenkpenning uitgereikt aan ondernemers Jan en Ben Woldring, eigenaren van Kasteel Coevorden.

350 jaar Groningens en Coevordens Ontzet

Het rampjaar 1672 vormt de basis voor de verbinding tussen Groningen en Coevorden. Tijdens deze roerige tijden kennen de steden in de bisschop van Münster een gezamenlijke vijand, maar ook een gezamenlijke held: Generaal von Rabenhaupt gaf de inwoners hun vrijheid terug. Om deze vrijheid, 350 jaar later te vieren, is de speciale set uitgebracht. Waar de penning vandaag in Coevorden werd herslagen, gebeurt dat op zaterdag 27 augustus ook op de Grote Markt in Groningen.

Zowel de speciale set ‘350 jaar Groningens en Coevordens Ontzet’ als de losse Zilveren Dukaten van respectievelijk Kasteel Fraeylemaborg en Kasteel Coevorden zijn verkrijgbaar via www.knm.nl/350jaarontzet 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur