Nazorg verdient prioriteit na blaas- of baarmoederverzakkingoperaties

16 SEP 2021 12:46 | Jouw Bekkentherapeut i.s.m. Met Gemak In Het Nieuws

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen boven de 40 jaar blaas- of baarmoederverzakkingsproblemen heeft. Zo’n 13.000 vrouwen met verzakkingsproblemen kiezen jaarlijks voor een operatie. De kosten daarvan zijn 75 miljoen euro per jaar. Maar omdat de nazorg heel vaak niet op orde is, beleeft 20 tot 40 procent van deze groep een terugval.

Bekkenbodemspecialist Yildiz van der Zijden van Jouwbekkentherapeut: “In de praktijk zie ik dat vrouwen na een operatie naar huis worden gestuurd met zes weken rust en daarna ‘mag alles weer’. Maar dat is natuurlijk de verkeerde boodschap.”

Vervallen in oud gedrag

Hoewel er een anatomisch defect verholpen is, vergeten specialisten dat vrouwen de verzwakte bekkenbodemspieren moeten trainen. “Ze hadden immers geen controle over de bekkenbodemspieren, verkeerde buk- en tiltechnieken en mogelijk obstipatie voor de operatie. Allen veroorzakers van een blaas- of baarmoederverzakking. En omdat de operatie deze oorzaken niet aanpakt, vervallen ze weer in het oude gedrag, met als gevolg dat klachten – helaas - gemakkelijk weer terug kunnen komen.”

Hoge kosten en grotere risico’s

Niet alleen zijn er hoge kosten verbonden aan hersteloperaties, ook zijn er grotere risico’s. Van der Zijden licht toe: “Een vrouw moet toch weer ‘onder het mes’. En als de verzakking ontstaat in het deel waar al geopereerd is, zal vaker een implantaat – vaginaal matje of mesh - gebruikt worden. Zo’n matje kan in sommige gevallen ernstige complicaties opleveren.”

Voorkomen is daarom beter dan genezen, stelt Van der Zijden. “Door de bekkenbodemspieren te trainen, juiste buk- en tiltechnieken aan te leren kun je al veel leed voorkomen.”

Voor meer informatie: https://www.jouwbekkentherapeut.nl/wat-is-belangrijk-voor-en-na-verzakkingsoperatie/

Meer binnen de rubriek Zorg