Persbriefing: Nieuw actieplan voor de circulaire economie

03 FEB 2021 09:43 | Europees Parlement

Wanneer: Maandag 8 februari 2021 van 14:00 tot 15:00 uur

Waar: Online, via Cisco Webex

Voertaal: Nederlands

Aanmelden: epdenhaag@ep.europa.eu

De impact van producten op ons milieu wordt voor 80% bepaald in de ontwerpfase. Naar verwachting verdubbelt het wereldwijde verbruik van grondstoffen in de komende veertig jaar. De hoeveelheid afval die per jaar geproduceerd wordt zal met 70% zijn toegenomen tegen 2050. Daarnaast is de helft van alle uitstoot van broeikasgassen en meer dan 90% van het verlies van biodiversiteit en waterschaarste afkomstig van het winnen en verwerken van grondstoffen.

De EU moet een duidelijke doelen stellen om een duurzame, koolstofneutrale, gifvrije en volledige circulaire economie te hebben in 2050. Op maandag 8 februari spreekt het Europees Parlement over het voorstel van Europarlementariër Jan Huitema (NL, VVD, Renew Europe). Met dit rapport moet een einde komen aan de ‘take-make-waste’-samenleving en moeten er bindende doelen voor gerecyclede materialen komen. In dezelfde week stemt het Parlement ook over zijn rapport.

Spreker:

Jan Huitema, Nederlandse Europarlementariër namens de VVD (Renew Europe) en rapporteur voor het nieuwe actieplan voor de circulaire economie.

Schrijf u in middels een mail met uw naam, e-mailadres en medium naar epdenhaag@ep.europa.eu. U ontvangt dan de uitnodigingslink voor de bijeenkomst.

Deze persbriefing wordt georganiseerd door de Liaisonbureaus van het Europees Parlement in Nederland en in België.

In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie het “nieuwe actieplan voor een circulaire economie voor een schoner en concurrerender Europa”. De Milieucommissie van het Europees Parlement debatteerde hierover in oktober 2020. De impact van textielproductie en -afval op het milieu: https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20201208STO93327/de-impact-van-textielproductie-en-afval-op-het-milieu-infografiek Infographic over de circulaire economie in Europa: https://www.europarl.europa.eu/thinktank/infographics/circulareconomy/public/index.html

Meer binnen de rubriek Afvalverwerking en -hergebruik