'Groene buurt essentieel voor gezondheid bewoners'

18 JAN 2024 16:40 | IVN Natuureducatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Renske Visscher

Aanleiding:
Van gezondheidsambities kabinet komt bar weinig terecht: 'Dit kan zo niet verder' | RTL Nieuws

Er is nog veel werk aan de winkel om de afspraken die in het Nationaal Preventie Akkoord staan ook te halen, zo bleek deze week uit cijfers van het RIVM. Om ervoor te zorgen dat mensen zich een gezondere leefstijl gaan aanmeten, moet er nog veel gebeuren. Gezond leven moet makkelijker worden en daarom dient volop te worden geïnvesteerd in preventie. Eén belangrijke bron voor gezondheid wordt echter nog nauwelijks benut: natuur.

De cijfers zijn schrikbarend. Meer dan de helft van de volwassenen en één op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht. Daardoor hebben ze een hoger risico op onder andere kanker en hart- en vaatziekten. Een ongezonde leefstijl raakt vooral mensen in een lage sociaal economische positie hard. Zij leven gemiddeld vier jaar korter en worden vijftien jaar eerder door ernstige ziektes getroffen. De totale kosten van overgewicht en obesitas bij volwassenen in Nederland komt neer op bijna 80 miljard euro per jaar.

Gezonde Buurten

Hoog tijd dus dat de gezondheid van de bevolking prioriteit krijgt. En dat begint bij een gezonde leefomgeving. Bij IVN Natuureducatie zijn we daarom samen met Jantje Beton, JOGG en bewoners druk bezig met het creëren van Gezonde Buurten. Van buurten die vooral versteend waren met weinig sociale cohesie maken we plekken waar kinderen fijn kunnen spelen, bewoners elkaar ontmoeten, ruimte is om te bewegen en tot rust te komen. 

In groene buurten ligt de kans op overgewicht bij volwassenen 40 procent lager en bij kinderen 18 procent, zo blijkt uit onderzoek. Het toevoegen van simpel groen zoals een moestuin bij kinderdagverblijven bleek in Finland in een maand tijd het immuunsysteem van kinderen significant te verbeteren. Wetende dat groen ook zorgt voor minder depressies, minder agressie en een gezondere bloeddruk is het hoog tijd dat natuur veel meer wordt benut voor onze gezondheid. 

Renske Visscher is directeur regio Zuid van IVN Natuureducatie en tevens domeinleider Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief

Meer binnen de rubriek Zorg