Werken van El-Salahi, Hammons en Brouwn in Amsterdam

02 NOV 2017 14:30 | Prins Claus Fonds

Vanaf 22 november presenteert het Prins Claus Fonds samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), ‘Three Crossings: El Salahi, Hammons, Brouwn’. Deze driedelige tentoonstelling bevat werken van Ibrahim El-Salahi (Soedan, VK), David Hammons (VS) en Stanley Brouwn (Suriname, Nederland) op drie locaties in Amsterdam. De werken van deze visionaire kunstenaars zijn innovatief, minimalistisch, scherp kritisch maar toch voorzien van humor. De opening van de tentoonstelling van Brouwn in EENWERK op 22 november, El-Salahi’s werk in de Prince Claus Fund Gallery op 23 november en het werk van Hammons in de Waalse Kerk op 25 november, zijn onderdeel van het Amsterdam Art Weekend.

De opening op 23 november in de Prince Claus Fund Gallery wordt gepresenteerd door Salah M. Hassan, curator van ‘Three Crossings’.

Het leven en de identiteit van de drie kunstenaars worden bepaald door de diaspora. Zij overschrijden historische en existentiële grenzen en hebben ieder op eigen innovatieve wijze de moderne kunst wereldwijd beïnvloed en verrijkt.

"Wat mij vooral aantrekt in het werk van deze kunstenaars is het ethisch standpunt dat zij vertegenwoordigen, in een overspannenkunstmarkt en een zeer verzelfstandigde kunstscène. Gedurende hun hele carrière blijven ze trouw aan hun vruchtbare en innovatieve visie ondanks de racistische en kapitalistische structuur van de kunstmarkt. "– Salah M. Hassan, curator van 'Three Crossings'

'Three Crossings'

Deze tentoonstelling brengt werken van drie hedendaagse kunstenaars samen op drie verschillende, locaties in Amsterdam. Het accent ligt bij deze tentoonstelling op de experimenten van de kunstenaars met het genre van het 'kunstenaarsboek'. In het geval van El Salahi en Brouwn bevat Three Crossings ook andere relevante stukken die de beschouwing van hun werk verdiepen.

De geselecteerde werken zijn voornamelijk kleinschalig en minimalistisch in vorm, maar spreken boekdelen over het kritisch denken, de scherpte en innovatie van de drie kunstenaars, die maar zelden zijn terug te zien bij hun tijdgenoten.

Ibrahim El-Salahi

By His Will, We Teach Birds How to Fly: Ibrahim El-Salahi in Black and White

Bevat zwartwit werken van El-Salahi, inclusief inkt en papier tekeningen van zijn By His Will serie, en het meer recente, dramatische The Arab Spring Notebook.

Prince Claus Fund Gallery: Herengracht 603, Amsterdam

Opening: 18.00-20.00 Donderdag 23 november met Salah M. Hassan

Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend: Vrij 24 november 10-20.00, Zat 25 & zon 26 november 12.00  –  18.00

Tentoonstellingsdata: 23 november 2017 tot 2 maart 2018

David Hammons

The Holy Bible: Old Testament

Met The Holy Bible: The Old Testament, een performatief werk ontworpen als een beperkte oplage van een gebonden goudopsnee editie van het boek van de Italiaanse kunsthistoricus The Complete Works of Marcel Duchamp.

De Waalse Kerk: Walenpleintje 157-159, Amsterdam. dewaalsekerk.nl

Opening: 9.30-11.30 Zaterdag 25 november

Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend: Woe 22 & vrij 24 november 11.00 – 16.00

Tentoonstelling data: 22 november 2017 tot 6 januari 2018

Stanley Brouwn

This Way Brouwn

Bevat This Way Brouwn, uit een interactieve conceptuele serie waarin voorbijgangers kaarten creëerden om de kunstenaar een routebeschrijving te geven, en een aantal werken en interventies uit zijn totale oeuvre.

EENWERK: Koninginneweg 176, Amsterdam. eenwerk.nl

Opening: 18.00-20.00, Woensdag 22 november

Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend: Don 23 – zon 26 november, 12.00 – 18.00

Tentoonstellingsdata: 22 november 2017 tot 18 februari 2018

Over de artiesten:

Ibrahim El-Salahi (Soedan, 1930), een oorspronkelijke meester in Afrikaans en Arabisch modernisme en 2001 Prins Claus Laureaat, combineert Afrikaanse en Arabische tradities in nieuwe vormen. Hij was een van de oprichters van de invloedrijke ‘Khartoum School’ in de jaren ‘60, studeerde in Engeland en de VS en werd daarna Directeur Cultuur voor de Soedanese overheid. Vals beschuldigd van deelname aan een couppoging werd hij gevangengezet en vervolgens vertrok hij naar Engeland. Zijn werken werden getoond in Tate Modern’s eerste terugblik op Afrikaans Modernisme in 2013. De zwartwit werken in deze tentoonstelling behoren naar eigen zeggen tot zijn favorieten.

David Hammons (VS, 1943) is een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van deze tijd. Tijdens zijn carrière die meer dan 50 jaar omspant gebruikte hij verschillende media, vaak met visuele woordspelingen en gevonden voorwerpen die het Afrikaans-Amerikaanse leven onderzoeken en becommentariëren. Hoewel hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse kunstenaars van de afgelopen halve eeuw, vermijdt hij publiciteit, geeft hij weinig interviews en verkoopt hij zijn werk liever vanuit zijn studio dan via een galerie.

Stanley Brouwn (Suriname, 1935 – Nederland, 2017) Sinds 1962 tot aan zijn overlijden in mei dit jaar weigerde Stanley Brouwn zijn biografie en kunstwerken te laten reproduceren of printen in publicaties over zijn werk. De brochures van de Brouwn retrospectieven in het Van Abbemuseum in Eindhoven en in het MACBA in Barcelona (2005-2006) gaven aan dat zijn werk vooral "over metingen en echte afstanden gaat, en dus kunnen afbeeldingen van zijn werk alleen als vervormingen worden beschouwd." Om aan Brouwns verzoek tegemoet te komen en uit respect voor zijn nalatenschap, hebben we besloten de biografie van Brouwn niet te publiceren en de pagina's van de brochure over zijn tentoonstelling bij EENWERK blanco te houden.

Over de curator van ‘Three Crossings’:

Salah M. Hassan is curator, kunstrecensent enkunsthistoricus aan de Cornell Universiteit in de VS. Hij is daar Goldwin Smith Professor en directeur van het Instituut voor Comparative Modernities, Professor aan het Afrikaanse Studies- en Onderzoekscentrum, en Professor in de Afrikaanse- en Afrikaanse Diaspora Kunstgeschiedenis en Visuele Cultuur aan de faculteit Kunstgeschiedenis en Visuele Studies. Hij was lid van de Prins Claus Prijzen Commissie (2012-2015) en redacteur van Nka: Journal of Contemporary African Art.

Over het Prins Claus Fonds & het AFK

Het Prins Claus Fonds zoekt actief naar culturele samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd.

Het Prins Claus Fonds en het AFK zijn voor 2017 een nieuwe samenwerking gestart om internationale kunst en buitengewone makers in Amsterdam te presenteren. Daarmee hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.

www.princeclausfund.org

www.afk.nl

Extra ondersteuning

De Three Crossings tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Aanvullende ondersteuning van de Vigo Gallery, Sharjah Art Foundation, Sheikha Hoor Al Qasimi, Modern Forms, EENWERK, Van Abbemuseum en de Waalse Kerk.

Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Postcode Loterij en privé bedrijven en particulieren.

Foto: Ibrahim El Salahi: By His Will, We Teach Birds How to Fly No. 4, 1969, Pen, ink and wash on paper

Voorafgaande aan de publieke opening van de tentoonstelling zal er een voorvertoning voor de pers plaatsvinden op donderdag 23 november van 16.00-17.00 uur in de Prince Claus Fund Gallery. Voor meer informatie of RSVP via email naar Martine Willekens: m.willekens@princeclausfund.nl vóór donderdag 16 november. Martine Willekens, Prins Claus Fonds Communicatie | +31.6.53.60.04.31

Meer binnen deze rubriek