Staatssecretaris Gunay Uslu slaat eerste Piet Mondriaan Vijfje

28 SEP 2022 12:40 | Koninklijke Nederlandse Munt

 Vandaag heeft de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van 150 jaar Piet Mondriaan. De ceremoniële eerste slag vond plaats in het Mondriaanhuis te Amersfoort. Ook Paul Baltus, directeur van het Mondriaanhuis, ontwerpster van de munt Marjolein Rothman en muntmeester Bert van Ravenswaaij waren bij de muntslag aanwezig. Het Piet Mondriaan Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De munt is direct verkrijgbaar op www.knm.nl.

Het Mondriaanhuis bevindt zich in het historisch centrum van Amersfoort en is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Hier bracht hij zijn eerste levensjaren door. Op deze plek sloeg staatssecretaris Gunay Uslu middels een handslag het eerste exemplaar van het Piet Mondriaan Vijfje.

Piet Mondriaan

Piet Mondriaan is gekozen als onderwerp voor een herdenkingsmunt omdat het 150 jaar geleden is dat hij werd geboren. Met deze munt eren we een van de grootste Nederlandse kunstenaars ooit. Het karakteristieke lijnenspel en gebruik van zwarte lijnen maken zijn werk herkenbaar voor iedereen. Mondriaan schildert in het begin van zijn carrière vooral landschappen en portretten, maar gaat ook op zoek naar de gemeenschappelijke kern van wetenschap, filosofie en religie. Zijn interesse in geometrische vormen zorgt voor een beweging richting het abstracte. Mondriaan’s zoektocht naar harmonie en ‘absolute’ schoonheid verandert hem uiteindelijk in de pionier van abstracte kunst en daarmee ook in een van de meest bekende Nederlandse kunstenaars.  

Ontwerp en oplage

Het Piet Mondriaan Vijfje is ontworpen door kunstenaar Marjolein Rothman. Rothman werd geïnspireerd door het basisprincipe in Mondriaan’s werk: de horizontale en verticale beweging. De kunstenaar ging op zoek naar de meest elementaire vertaling van Mondriaan’s visie. Op de voorzijde staat een portret van Koning Willem-Alexander. De teksten ‘Koning der Nederlanden’ en ‘Willem-Alexander’ zijn gepositioneerd als een horizontale en verticale lijn, een referentie naar het lijnenspel dat we van Mondriaan kennen. De keerzijde bevat ook horizontale en verticale lijnen. Het Piet Mondriaan Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en heeft een nominale waarde van 5 euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. De herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar op www.knm.nl/pietmondriaan

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur