In plaats van veenafbraak te beperken, gaan we het weer opbouwen door landbouw. Donderdag is de opening van een uniek onderzoekstraject waarin het burgerinitiatief Land van Ons met omliggende gemeenten, boeren, de provincie, universiteit Leiden en andere onderzoeksinstellingen in de praktijk gaat onderzoeken hoe dat kan en welke (maatschappelijke) barrières hiervoor geslecht moeten worden. Zie persuitnodiging in de bijlage.
Burgers uit de coöperatie Land van Ons betalen uit eigen zak anderhalf miljoen en kochten het boerenland op voor de verbetering van plantaardig en dierlijk leven. Ze besloten bij stemming, door de ruim 14.000 deelnemers, dit land van hen beschikbaar te stellen voor een tienjarig onderzoek. De dertien gemeenten van Holland Rijnland sprongen bij zodat de Vrouwvennepolder bij Leiden de plek wordt van het grootste levende lab in zijn soort ter wereld.
In het groene hart van Nederland, dat grotendeels uit veengrond bestaat, gaan ze samen met vele partners op zoek naar het toekomstbestendige boeren op veen. En om een halt toe te roepen aan de uitstoot van stikstof en CO2. Door het lage waterpeil, noodzakelijk voor de veeteelt, waardoor het veen oxideert, is de uitstoot hier enorm. Landelijk stoot veengrond evenveel CO2 uit als 2 miljoen auto’s. In Europa evenveel als heel België. Een brede gordel veenweidegrond strekt zich uit door heel Nederland, Duitsland tot in Litouwen.
Veeboeren zien angstig de maatregelen van Europa naderen eind van het jaar. Vandaag werd bekend dat er in Den Haag aan een plan gewerkt wordt voor misschien wel gedwongen uitkoop. Er is geen alternatief en al helemaal geen toekomst perspectief voorzien voor veeboeren op veengrond. Daarbij is de grond vrijwel dood door deze vorm van boeren en de biodiversiteit holt dagelijks verder achteruit. Het onderzoek brengt dit in een klap tot stilstand. Van daaruit wordt geëxperimenteerd en nauwkeurig wetenschappelijk onderzocht wat de toekomst kan brengen. Natuurinclusief boeren èn er een boterham mee kunnen verdienen, daar zetten alle partijen nu op eigen kracht de schouders onder. Wordt het veenbes, bekender als cranberries, of wie weet rijst gezien de klimaatverandering
Het kan beter dan op onze handen zitten en de rekening bij de boeren leggen èn de voor ons allen noodzakelijke ecosystemen laten instorten vinden de leden van Land van Ons, een startup die in anderhalf jaar al voor miljoenen landbouwgrond opkocht door heel Nederland. Geef ons die landbouwgrond en wij geven boeren een kans en herstellen het landschap en de biodiversiteit, is het adagium. En we bewijzen het.
Over Land van Ons
Burgercoöperatie Land van Ons koopt landbouwgrond aan om daar samen met boeren de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Iedere burger kan via Land van Ons een stuk landbouwgrond kopen en zo het herstel van biodiversiteit en het landschap steunen.
Over Holland Rijnland
Holland Rijnland is het samenwerkingsverband van dertien gemeenten in de Leidse regio, de Duin- en Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek. Samen verbeteren zij de kwaliteit van wonen, werken, leren en leven, voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.
Over Centrum voor Milieuwetenschappen Universiteit Leiden
Onderzoekers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) doen in zogeheten Living Labs onderzoek naar biodiversiteit. Burgers kunnen meedoen aan het onderzoek en zo samen met onderzoekers en andere betrokkenen de voorwaarden onderzoeken voor bijvoorbeeld een gezonde leefomgeving, voedselproductie en biodiversiteit.
Dit is een origineel bericht van Land van Ons coöperatie U.A.
Ga naar alle berichten van deze organisatie.