PERSUITNODIGING: Start herstel biodiversiteit Vrouwe Vennepolder

31 JAN 2022 08:12 | Land van Ons coöperatie U.A.

Zaterdag 12 februari gaan 100 vrijwilligers van burgercoöperatie Land van Ons een 1,5 km lange haag planten in de Vrouwe Vennepolder. Ongeveer 4000 haagstruiken van 25 verschillende soorten gaan die dag de grond in. Zo zal op de dijk langs de Boekhorstersloot een "vlechtheg" onstaan waar talloze zangvogels, insecten en kleine zoogdieren een veilig heenkomen kunnen vinden. De heg, mede mogelijk gemaakt door uitgeverij FJORD, is het eerste onderdeel uit het plan om de soortenrijkdom op dit boerenland van de burgercoöperatie te vergroten.

Onderzoek naar toekomstbestendige landbouw op veenweiden

Samen met de Universiteit Leiden en de regio Holland Rijnland werkt Land van Ons onder de naam PolderLab Vrouwe Venne aan toekomstvaste landbouw en de verhoging van biodiversiteit in de polder. De polder ondergaat de komende maanden een metamorfose. Graafwerkzaamheden voor een extra sloot worden uitgevoerd voor het leggen van extra sloten en het opwerpen van vruchtbare kleiruggen. Er wordt kruidenrijk hooiland ingezaaid en er worden nieuwe gewassen geplant. In het PolderLab wordt tien jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gewassen in een polder met verhoogd grondwaterpeil. Doel is om duurzame en innovatieve landbouw op veenweiden te ontwikkelen. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pers is welkom om dit evenement bij te wonen op 12 februari tussen 10 en 16uur. In verband met mogelijk nog geldende COVID regels graag vantevoren aanmelden bij pers@landvanons.nl onder vermelding van "Plantdag Oud Ade".

Foto's, filmmateriaal en dronebeelden worden tijdens het planten gemaakt en zullen rechtenvrij ter beschikking worden gesteld.

Foto: Onderzoekers in de Vrouwe Vennepolder, Oud Ade

Pers is welkom om dit evenement bij te wonen op 12 februari tussen 10 en 16uur. In verband met mogelijk nog geldende COVID regels graag vantevoren aanmelden bij pers@landvanons.nl onder vermelding van "Plantdag Oud Ade". Er worden foto's, filmmateriaal en dronebeelden tijdens het planten gemaakt, die rechtenvrij ter beschikking worden gesteld. Land van Ons is een burgercooperatie met nu 17.000 deelnemers, die zich ten doel stelt de biodiversiteit op boerenland te herstellen. Dit doen wij door landbouwgrond aan te kopen en daar in samenwerking met pachters natuurinclusieve, duurzame en regeneratieve landbouw te ontwikkelen. Sinds haar oprichting in 2020 heeft Land van Ons 160 hectare aangekocht verspreid over 11 percelen door heel Nederland. De coöperatie geeft op eigen initiatief en met veel betrokken en deskundige vrijwilligers vorm aan de zo gewenste en noodzakelijke transitie in de landbouw. Over Polderlab Vrouwe Venne - In een samenwerking van Land van Ons, de Universiteit Leiden en de regio Holland Rijnland, wordt in het PolderLab Vrouwe Venne onderzoek gedaan naar rendabele en duurzame landbouw. In de polder gaat het grondwaterpeil omhoog, onder andere om de CO2-uitstoot door verbrandend veen te stoppen. Het tien jaar durende onderzoek gaat de boerenbedrijven in het veenweidegebied een toekomstperspectief bieden. Over uitgeverij FJORD - Tweeling Kevin en Marvin Groen, biologen, hebben een boek in voorbereiding over de woeste natuur van Oost-Europa (publicatie voorjaar 2022). Een deel van de opbrengst van het boek is bestemd voor de struiken die de heg gaan vormen in de Vrouwe Vennepolder. voor nadere informatie Caroline de Roos, 06 4616 7844

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur