Burgers blazen Groene Woestijn nieuw leven in met eigen geld

09 SEP 2021 22:29 | Land van Ons coöperatie U.A.

Vandaag werd het PolderLab Vrouwe Venne geopend, dat melkveeboeren moet helpen in de zoektocht naar rendabele en duurzame landbouw. In de polder gaat het grondwaterpeil omhoog om de CO2-uitstoot door verbrandend veen een halt toe te roepen. Vele duizenden Nederlanders legden samen miljoenen euro’s in om biodiversiteit op boerenland te verbeteren. Zij maken nu een uniek en tien jaar lang doorlopend onderzoek mogelijk in de verwachting het boerenbedrijf op veen een perspectief  te bieden. In de polder die burgercoöperatie Land van Ons kocht, met steun van de regio Holland Rijnland, gaan burgers samen met de Leidse Universiteit precies  onderzoeken welke teelten en methoden toekomstbestendig zijn.

De meer dan 14.000 deelnemers van burgercoöperatie Land van Ons willen niet langer wachten tot een volgende ramp ze zogenaamd ‘overvalt’. Ze willen niet weer een jaarlijkse CO2-uitstoot uit veen die groter is dan die van twee miljoen auto’s. Zij slaan de handen ineen en gaan zelf op zoek naar antwoorden. In de Vrouwe Vennepolder gaan zij samenwerken met wetenschappers in een heel praktisch onderzoek gericht op impact. Ze worden daarin gesteund door regionale gemeenten op veengrond, verenigd in de regio Holland Rijnland. Wetenschappelijk onderzoek door de Leidse Universiteit naar nieuwe teelten op drassig weiland in een zure omgeving, meting van biodiversiteit met revolutionaire methoden door de Hogeschool Leiden, burgerwetenschappers voor identificatie en tellingen van allerlei flora en fauna. Een universum aan activiteiten en inspanningen, allemaal voor verbetering van bodem en soortenrijkdom, en een brede verkenning van omschakeling naar bestendige agrarische activiteit in het veenweidegebied.

Met een ceremoniële onthulling in het polderweiland openden Franke Remerie voorzitter van Land van Ons, Annetje Ottow voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en burgemeester Henri Lenferink voorzitter van de 13 gemeenten in de regio Holland Rijnland, ’s werelds grootste onderzoek op veenweide: het PolderLab Vrouwe Venne. Een echte samenwerking tijdens een ceremoniële opening waarbij de schoppen de grond in gingen en de eerste heggen werden geplant door vertegenwoordigers van de Provincie, gemeenten, en een keur aan hoogleraren en onderzoekers van Universiteit en Hogeschool van Leiden. Alles voor een boerenland vol leven!

Feiten: 

- 9% van Nederland is veengrond

- de jaarlijkse CO2 uitstoot veen is even groot als 2 miljoen auto’s 

- de jaarlijkse CO2 uitstoot van veen in Europa is even groot als die in heel België 

“We moeten met alle hens aan dek om de bijen en vlinders een bloemenweelde te bieden, om weidevogels een nestplaats te geven, om hazen in het weiland een schuilplek te laten hebben. Als alle Nederlandse burgers een paar vierkante meters landbouwgrond kopen, zorgen wij ervoor dat daar de bodem wordt verbeterd, de planten en dieren weer terugkomen en de boeren er natuurinclusief kunnen landbouwen. Dan kan het snel gaan!” Aldus Land van Ons-voorzitter Franke Remerie 

De dronebeelden van de onthulling - een tiener die met een kleine tractor de naam van het PolderLab in het weiland maait - zijn beschikbaar op aanvraag bij onderstaand perscontact Als bijlagen bij dit persbericht is toegevoegd voorbeelden van (burger)onderzoeken die op dit moment plaatsvinden in het PolderLab Vrouwe Venne Perscontact, tevens t.b.v. contactgegevens van wetenschappers voor media die meer willen weten, voor foto shoots, interviews, talkshows of gefilmde items: Caroline de Roos: 06 46167844 pers@landvanons.nl Gezamenlijke persafdelingen Universiteit Leiden, Holland Rijnland, Coöperatie u.a. Land van Ons Meer informatie: https://www.landvanons.nl/opening-polderlab https://www.rondomkaagenbraassem.nl/ontdek-het-gebied/verhalen/het-verhaal-van-de-vrouw-vennepolder https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/05/liveable-communities

Meer binnen deze rubriek