Kleinschalige landbouw op Empese en Tondense Marke behouden

18 OKT 2021 09:14 | Land van Ons coöperatie U.A.

Burgercoöperatie Land van Ons koopt 29 ha landbouwgrond aan in Empe. Doordat Stichting Lenteland op dezelfde plek 18 ha en de boerderij verwerft, wordt 47 ha landbouwgrond behouden voor kleinschalige landbouw. De beide organisaties gaan er samenwerken om de grond en de biodiversiteit te verbeteren en regeneratieve landbouw toe te passen. Omwonenden kunnen er in de toekomst heerlijke lokale producten betrekken.  

Een aantal actieve bewoners maakt zich zorgen over de toekomst van de Empese/Tondense Marke, een kleinschalig landelijk gebied in het hart van de Stedendriehoek. Bedrijfsopvolging is er voor veel boeren een probleem. Intensieve landbouw of zonneweiden op de vrijkomende percelen zouden ernstig afbreuk doen aan de hoge landschappelijke kwaliteit van de omgeving. Het gebied ligt vanwege de kwetsbaar­heid bij gemeente en provincie onder het vergrootglas.

Land van Ons en Lenteland willen op hun percelen het landschappelijk schoon van de Marke behouden. Op de akkers zullen waarschijnlijk stroken met bloeiende gewassen als boekweit en huttentut worden verbouwd. En ook zijn er plannen voor het aanleggen van een moestuin en een voedselbos bij de boerderij, waarvan de opbrengst aan bewoners in de omgeving verkocht gaat worden. 

Land van Ons heeft ambitieuze plannen in het gebied. “Wij willen een bijdrage leveren aan het behoud van het karakteristieke landschap van de Marke en kunnen in de toekomst misschien nog meer grond aankopen. We zoeken niet alleen samenwerking met de boeren in het gebied, maar ook met gemeente en provincie”, aldus Land van Ons voorzitter Franke Remerie. Lenteland-oprichter Wouter Veer “Ik ben blij dat we onze eerste Nederlandse boerderij in dit prachtige gebied kunnen gaan ontwikkelen. Wij kijken uit naar de samenwerking met Land van Ons, lokale overheden en de bewoners uit de buurt. We nodigen hen uit om zich aan te sluiten en straks mede-eigenaar van deze plek te worden.”.

De aankoop geschiedt onder voorbehoud van instemming van de deelnemers van Land van Ons en het bestuur van Lenteland. 

Kleinschalige landbouw Empe, foto Henk Verschoor

Burgercoöperatie Land van Ons wil het uitputten van landbouwgrond stoppen en de soortenrijkdom van planten en dieren in het boerenland terugbrengen. Al bijna 15.000 burgers legden sinds begin 2020 geld in, waarmee de coöperatie inmiddels 11 percelen aankocht in 7 verschillende provincies. De coöperatie wordt gerund door vrijwilligers.  Lenteland is een jonge stichting die vanuit het groeiende draagvlak voor agro-ecologische landbouw in Empe een regeneratieve boerderij wil starten, met onder andere een CSA-tuin en voedselbos. Mensen kunnen straks klant worden en een aandeel in de boerderij nemen. Voor meer informatie:  Land van Ons, Caroline de Roos, pers@landvanons.nl, 06 46167844 Stichting Lenteland, Wouter Veer, info@lente.land, 06-53224952

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw