LOENEN – Ondanks alle maatregelen vanwege het coronavirus, staan wij in dit belangrijke herdenkingsjaar stil bij de dodenherdenking op 4 mei. De militaire herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen is vanuit huis live te volgen via Omroep Gelderland; de begraafplaats is op die dag gesloten voor bezoekers.
Elk jaar is er op 4 mei een grote herdenking in Loenen. Die is nu alleen als uitzending te volgen via Omroep Gelderland. De uitzending begint die dag om 13.30 uur en duurt tot 14.30 uur.
Nationaal Ereveld Loenen
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting
In de dagen rond de herdenking is het ereveld beperkt open voor bezoek van nabestaanden, tenzij het te druk wordt, dan gaat de begraafplaats alsnog dicht. De Oorlogsgravenstichting adviseert mensen om thuis te blijven.
Het programma
Tijdens de herdenking haalt onder andere Bert Carper herinneringen op aan zijn vader Theodorus Carper, zingt zangeres Karsu Dönmez de liederen ‘Ken je mij’ en de ‘Echo’, en aansluitend vertellen de leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn over hun oud schoolgenoten Govert en Curt. Melody Colijn vertelt het verhaal achter het stemmenkoor uit een vrouwenkamp op Sumatra. [HB1] Als eerbetoon worden er 4000 bloemen gelegd door jongeren; op elk graf één. De presentatie is in handen van Renee van Bavel.
Grebbeberg
De herdenking op de Grebbeberg, net over de provinciegrens bij Rhenen, is op 4 mei ook alleen als uitzending te volgen. Daar ligt een militair ereveld voor de 400 militairen die in de meidagen van 1940 omkwamen langs de Grebbelinie.
Sinds 1946 worden er nog regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland sneuvelden en die ergens anders waren begraven. Daarom telt het ereveld op de Grebbeberg in totaal ruim 850 graven.
[HB1]Hiermee bereik je ook de Indische Gemeenschap.
Dit is een origineel bericht van Oorlogsgravenstichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.