KIT houdt internationale conferentie voor herstel gezondheidszorg in Gaza

12 SEP 2024 16:52 | KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen)

Vrijdag 13 september a.s. organisert KIT Institute in samenwerking met Gaza Health Inititative een internationale conferentie. De conferentie, die plaatsvindt in het monumentale gebouw van KIT in Amsterdam, brengt een gezelschap bijeen van zo'n 200 deskundigen, beleidsmakers en pleitbezorgers, die zich inzetten voor de wederopbouw van de gezondheidszorg in Gaza. Een prominte deelnemer is HKH Prinses Dina Mired van Jordanië. Sigrid Kaag, VN-coördinator voor humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza, zal de conferentie toespreken in een videoboodschap. 

Gezondheidszorg in Gaza 

De conferentie is de derde in een reeks van drie internationale evenementen die worden gehouden om de gezondheidszorg in Gaza zo snel mogelijk weer overeind te helpen. Er zijn momenteel geen volwaardig functionerende ziekenhuizen in de Gazastrook en naar schatting 700 hulpverleners zijn omgekomen. Zorginstellingen hebben een tekort aan personeel, bedden, medicijnen, apparatuur en basisvoorzieningen als voedsel, drinkwater en elektriciteit. 

Prominente deelnemer

De conferentie in Amsterdam verwelkomt HKH Prinses Dina Mired van Jordanië, een levenslange voorvechter van kanker en niet-overdraagbare ziekten. Als hoofd van de adviesraad voor het Gaza Health Initiative en de technische adviesraad voor het Palestine Children Relief Fund, brengt zij een schat aan ervaring en toewijding mee. Haar aanwezigheid onderstreept het belang van internationale belangenbehartiging bij het aanpakken van uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg.

Daarnaast zijn er op conferentie vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor medische en humanitaire hulp aan Gaza, zoals UNRWA, World Health Organisation Palestine, Anera, Medical Aid for Palestinians (MAP) en de Palestinian Medical Relief Society.

Gezondheidswerkers aan het woord

Op de conferentie zullen de prioriteiten worden besproken voor het herstel van het gezondheidszorg, waaonder de ondersteuning van lokale gezondheidswerkers in Gaza. Op de conferentie gaat er een video in première, waarin gezondheidswerkers uit eerste hand verslag doet van de situatie in de gezondheidszorg in Gaza.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws