Den Haag 21 december 2023 - In Gaza heeft 97% van de bevolking in het noorden en 83% van de mensen in het zuiden bijna niets meer te eten. Volgens het VN Wereld Voedsel Programma, het WFP, is sinds de start van het conflict nog geen tien procent van het benodigde voedsel Gaza binnengekomen. De VN-voedselorganisatie spreekt van een catastrofale situatie waarin de Gazanen niet eens een maaltijd per dag hebben. De VN organisatie die de huidige voedselvoorraad in Gaza bijhoudt, gaf zojuist de hoogste classificatie van 5 af voor 500.000 mensen. Dat betekent dat bijna een kwart van de bevolking in Gaza te maken heeft met acute hongersnood en extreem gebrek aan voedsel. Voor hele bevolking in Gaza, 2.2 miljoen mensen, geldt classificatie 3, dat is voedselcrisis of nog erger. Nooit eerder gaf het WFP deze classificatie aan een hele bevolking in een regio of een land.
Voor Oxfam Novib komt de hongersnood niet als een verrassing. “Voor de uithongering van de bevolking in Gaza is door internationale organisaties al meermaals gewaarschuwd. Honger als wapen in een oorlog inzetten is verschrikkelijk en een van ernstigste schendingen van het internationaal recht.”, zo stelt Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib.
De aanhoudende Israëlische bombardementen – volgens militaire deskundigen de zwaarste uit de wereldgeschiedenis – in combinatie met de zeer beperkte toegang voor humanitaire hulp hebben de toegang tot voedsel voor de Gazanen tot bijna nul gereduceerd. In de winkels is al niets meer verkrijgbaar.
Bij de grens tussen Egypte en Gaza houdt Israël de humanitaire hulp grotendeels tegen. Niet alleen mogen er slechts een beperkt aantal vrachtwagens Gaza binnen, maar ook de verspreiding van alle hulpgoederen verloopt traag door langdurige inspecties. Steeds meer vrachtwagens staan te wachten om Gaza te bevoorraden. Israël weigert meerdere grensposten te openen ondanks de toenemende druk van de internationale gemeenschap om dit wel te doen.
Inmiddels zijn de 2.3 miljoen mensen in Gaza niet langer in staat zichzelf en hun families te voeden. “Het is nauwelijks te bevatten dat in 2023 voedsel als oorlogswapen wordt gebruikt tegen vrouwen, kinderen en baby’s, ouderen en zieken, de meest kwetsbare mensen. Het intense verdriet van een moeder die haar kind niet kan voeden, is hartverscheurend”, aldus Servaes.
Alleen een acuut staakt het vuren kan mensenlevens redden. Oxfam Novib roept daarom de internationale gemeenschap opnieuw op om Israël te dwingen te stoppen met het buitensporige geweld. “Het voortdurende geweld waarvan zo veel burgers in Gaza slachtoffer zijn lost niets op en leidt uiteindelijk tot nog meer lijden”, aldus Michiel Servaes.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.