'Informatieplicht energiebesparing bedrijven verandert besluitvorming voor investeringen'

05 APR 2023 09:47 | Boer & Croon

Dit is een expertquote van Dennis van Hattem, Partner Operations, Boer & Croon.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Informatieplicht energiebesparing vanaf 2023

De deadline van 1 december 2023 voor de informatieplicht energiebesparing nadert. Ondernemers moeten elke vier jaar rapporteren over energiebesparingen, zowel gebouwgebonden als activiteitgebonden. Om aan de eisen te voldoen, is het cruciaal om interne besluitvormingsprocessen aan te passen en duurzaamheid te integreren in bedrijfsstrategieën.

Maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar moeten verplicht worden uitgevoerd. De overheid schrijft voor hoe deze terugverdientijd berekend moet worden, zodat bedrijven op een uniforme manier hun energiebesparende maatregelen kunnen evalueren. Door de voorgeschreven berekeningsmethoden te volgen, kunnen ondernemers effectief bijdragen aan de energietransitie.

Deze regelgeving benadrukt het belang van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Investeringsbeslissingen worden niet langer alleen beoordeeld op basis van terugverdientijd, maar vallen nu ook onder de categorie 'wettelijk verplicht'. Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van deze veranderingen en samenwerken met de overheid om een positieve impact op het milieu te realiseren. Laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen