Voedselsystemen aanpakken enige weg uit mondiale voedselcrisis

22 SEP 2021 09:01 | Cordaid

In New York vindt op donderdag 23 september de Food Systems Summit van de Verenigde Naties plaats: dé werelvoedseltop. Op de top zal het gaan over het veranderen van voedselsystemen om ervoor te zorgen dat iedereen wereldwijd toegang heeft tot goed en voldoende voedsel. Bram Peters, expert voedselzekerheid bij Cordaid: “Het veranderen van voedselsystemen is hard nodig, want niet alleen neemt honger wereldwijd weer toe, ook de impact van de voedselsector op het klimaat is enorm. Dat er iets op grote schaal moet veranderen, is duidelijk”. 

Voedselsystemen 

De benadering vanuit voedselsystemen houdt in dat de voedselsector niet op zichzelf staand is, maar is ingebed in maatschappij en beleid. Zo werken er miljoenen mensen wereldwijd in de voedselsector. Dit heeft grote impact op de werkomstandigheden. Daarnaast is de voedselproductie de laatste jaren flink toegenomen ten koste van het klimaat, zo bleek uit het recente IPCC-rapport. Voedselzekerheid, wat betekent dat mensen toegang hebben tot goed en genoeg voedsel, kan dus alleen verbeterd worden door het hele voedselsysteem aan te pakken.   

Bram Peters: “Neem bijvoorbeeld de reis die een een pak rijst aflegt voordat het in de supermarkt belandt. Het wordt geproduceerd, vervolgens getransporteerd, verwerkt en verpakt. Een hele waardeketen gaat niet alleen over voedsel, maar heeft ook impact op klimaatverandering, mensenrechten en handelsrelaties tussen landen en bedrijven. Alleen door voedselsystemen in zijn geheel aan te pakken, kan er vooruitgang worden geboekt op alle duurzame ontwikkelingsdoelen.”

Kritiek 

Vanuit een beweging van kleine inheemse en boerenorganisaties is er ook kritiek op de top. De kritiek houdt in dat de top bestaande machtsverhoudingen in stand houdt. Bram Peters: “Een multinational heeft de middelen om een jaar lang met een groot team de top voor te bereiden. Een kleine boer uit Bangladesh heeft deze middelen niet. De VN zegt inclusief te zijn, tegelijkertijd wordt er weinig gedaan aan deze bestaande machtsstructuren. En juist de grote stakeholders zijn vaak debet aan milieuvervuiling of onteigening van gronden”. 

Samen met een aantal andere maatschappelijke organisaties heeft Cordaid een brief gestuurd naar minister de Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om aan te dringen op een lagere drempel voor boerenorganisaties en NGOs om deel te nemen aan de top.  

Voor meer informatie over voedselsystemen, voedselzekerheid en de Food Systems Summit kunt u contact opnemen met onze expert.

Meer binnen de rubriek Wetenschap