'Integrale aanpak bij chronische pijn is cruciaal voor herstel'

17 OKT 2024 07:29 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Klaas Koster

Aanleiding:
Miljoenen Nederlanders hebben chronische pijn, artsen spreken van 'pijnepidemie'

Als we de pijnepidemie negeren, riskeren we niet alleen de gezondheid van miljoenen mensen, maar ook maatschappelijke en economische gevolgen, zoals stijgende zorgkosten en dalende productiviteit. Een integrale aanpak, die zowel fysieke, mentale als sociale aspecten van welzijn omvat, is cruciaal om de vicieuze cirkel te doorbreken en de kwaliteit van leven voor mensen met chronische pijn te verbeteren.

Impact op welzijn

Chronische pijn raakt niet alleen het lichaam, maar beïnvloedt ook het mentale en sociale welzijn van mensen. Naast fysieke beperkingen leidt het vaak tot eenzaamheid, angst, en depressie, doordat mensen zich terugtrekken uit hun sociale omgeving en minder actief worden. Het ontbreken van een holistische aanpak zorgt ervoor dat mensen in een vicieuze cirkel van pijn, inactiviteit en sociaal isolement belanden. Chronische pijn moet daarom gezien worden als meer dan een fysiek probleem; het beïnvloedt het totale welzijn van mensen.

Een integrale aanpak

Het bevorderen van fysieke beweging, mentale weerbaarheid en sociale verbondenheid, evenals het terugvinden van zingeving in het leven, kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken. Een integrale aanpak, waarbij specialisten, huisartsen en vitaliteitsdeskundigen, zoals vitalogen, samenwerken, biedt mensen met chronische pijn de kans om hun leven terug te winnen. Initiatieven gericht op beweegprogramma’s, coaching op veerkracht en ondersteuning bij sociaal isolement zijn essentieel om een duurzame oplossing te bieden.

Meer binnen de rubriek Zorg