'De economie groeit, maar het klimaat sneeuwt onder in berichtgeving media'

29 AUG 2023 15:43 | MVO Nederland

Dit is een expertquote van Wouter Scheepens, Interim directeur-bestuurder, MVO Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Sterke groei Nederlandse economie dankzij export

De Nederlandse economie is gegroeid. Volgens een bericht op de NOS-site is dat vooral ‘dankzij onze export’. Op dezelfde nieuwspagina zien we een liveblog over extreem weer in Europa en een bericht dat onze skivakantie op de helling staat door klimaatverandering. Hoewel niet elke nieuwsconsument het direct ziet, hangen al deze berichten met elkaar samen. Als we de verduurzaming van onze economie willen doorzetten is het cruciaal dat de media deze samenhang keer op keer blijven benoemen, zodat de natuur niet ondersneeuwt.

Dat economische groei puur positief is – zoals uit het bericht lijkt – is te beperkt. Het gaat te veel uit van succes in enkel financiële waarde. De grote vraag is echter: waar is de waarde die onze economie toevoegt aan natuur en maatschappij? En andersom: welke impact hebben extreme natuurverschijnselen op die zo geliefde economie?

Het zou mooi zijn als media in verhalen over de groeicijfers van onze Nederlandse economie niet alleen praten over financiële waarde, import en export. Maar juist ook over de impact van deze groei op bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, biodiversiteit en sociale ongelijkheid – zowel positief als negatief.

Als duurzaam-bedrijvennetwerk pleit MVO Nederland voor een nieuwe, duurzame economie. Dat is een economie in balans met welvaart, de natuur en de mens. Het belangrijkste is dat deze economie zich niet alleen richt op financiële waarden, maar ook past binnen de grenzen van de natuur en maatschappij. Dit vereist samenwerking tussen bedrijven, overheden en de samenleving als geheel. En dus ook van media. Dus onze oproep is deze keer aan al die nieuwsorganisaties: laat het klimaat niet ondersneeuwen in economische berichtgeving.

Meer binnen de rubriek Economie en geld